79 godina od pokolja u banjalučkim selima

Drakulić: Služen pomen za žrtve ustaškog zločina

Autor Željko Svitlica

Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić služen je pomen, položeni vijenci i cvijeće za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete, koje su ustaše prije 79 godina zvjerski ubile u ovom naselju i u selima Motike, Šargovac, te u rudniku Rakovac.

Izvor: SRNA/Boris Nogo

Vijence i cvijeće položili su srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, u ime Vlade Republike Srpske ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, delegacije Narodne skupštine, parlamenta BiH, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić.

Vijence i cvijeće položili su ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a, Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina "7. februar 1942. godina Banjaluka", Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, konzul u Generalnom konzulatu Ambasade Srbije u Banjaluci Vesna Marinković, te mještani.

Polaganju vijenaca prethodila je Sveta liturgija u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić.

Cvijanović: Zločinci nisu kažnjeni

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je obaveza srpskog naroda da se okuplja i iskaže poštovanje za više od 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete, koje su ustaše prije 79 godina zvjerski ubile u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

"Ne smijemo biti naivni, jer i ovi monstruozni zločini i genocidni projekat NDH do sada nisu kažnjeni. Bilo bi lijepo da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko došao ovdje da se pokloni žrtvama umjesto da nam drži lekcije ko je bio na pravoj, a ko na krivoj strani istorije i da se okane teških kvalifikacija i brutalnosti", rekla je Cvijanovićeva novinarima u banjalučkom naselju Drakulić.

Ona je istakla da Republika Srpska sada, ali i u budućnosti mora biti na oprezu.

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Dodik: Žal neće prestati

Srpski član i predsjedavajući Predsjendištva BiH Milorad Dodik rekao je da žal za srpskim stanovništvo u Drakuliću i okolnim selima ubijenim u ustaškom pokolju bez ijednog ispaljenog metka neće prestati vijekovima.

Dodik je napomenuo da su Drakulić, Šargovac, Motike i rudnik Rekavac područije strašnog zločina kojeg su počinile ustaše u Drugom svjetskom ratu pobivši bez ispaljenog metka 2.315 Srba.

"Među ubijenima na najsuroviji način bilo je i 551 dijete, što je u današnjim uslovima čitava jedna škola, a ubili su ih samo zato što su Srbi. Održavanja pomena njima neće prestati,i održavaće se kroz decenije i vijekove koji dolaze", rekao je Dodik novinarima, nakon što je prisustvovao obilježavanju 79 godina od stradanja Srba iz tih sela u ustaškom pokolju na današnji dan 1942. godine.

On je istakao i da generacije mladih koje dolaze moraju znati da su na ovom području ubijeni njhovi preci, jer su pripadali istom narodu i istoj vjeri, da je podmukla ideologija Nezavisne Države Hrvatste bila usmjerena da trećinu Srba pobije, trećinu pokatoliči, a trećinu raseli, a da je to realizovala čineći monstruozne zločine.

Stanivuković: Da se nikad ne zaboravi

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković naglasio je da ova velika tragedija srpskog naroda treba da budi sjećanje na one planove koje su drugi imali prema Srbima.

"Sjećanje je jedno i treba da bude trajno i da se nikad ne zaboravi, a pored sjećanja treba da što više činimo i radimo za naš narod", rekao je Stanivuković.

Jovanka Gavrić, jedna od potomaka žrtava ustaškog pokolja, rekla je da je njenom ocu Vladi Vasiću na današnji dan 1942. godine ubijena cijela porodica.

"Svake godine obilježavamo ovaj dan i veoma je tužno. Moga oca Vladu su zarobili i poslali u logor u NJemačku, a kada se vratio ovdje nikoga nije našao. Teško je ovo proživljavati svake godine, ali moramo oučuvati sjećanje na njih", rekla je Gavrićeva.

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, poštujući zaključke Republičkog štaba za vanredne situacije koji se odnose na epidemiološku situaciju izazvanu virusom korona.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.