• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Dara iz Jasenovca'' prikazana u Čikagu: Publika napustila salu u suzama

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Film "Dara iz Jasenovca", režisera Predraga Gage Antonijevića, prikazan je u subotu u bioskopima u Čikagu.

 Dara iz Jasenovca američka premijera Izvor: Promo/ Aleksandar Letić/Branimir Milovanović

Film "Dara iz Jasenovca", režisera Predraga Gage Antonijevića, toliko je potresan da je poslije njega teško bilo šta reći, ali je dobro što je snimljen da ga ljudi vide i da se oni koji do sada nisu znali upoznaju o onome što su preživjeli Srbi u Jasenovcu i drugim ustaškim logorima, rekla je direktor Srpskog filmskog festivala Čikago Slavica Petrović.

U čikaškom Lendmark centru nisu svi na sjedištima dočekali kraj dvočasovne ekranizacije potresne istinite priče iz zloglasnog logora NDH, neki su u suzama napustili salu.

Oni koji su ostali stezali su zube, a u mraku bioskopa smjenjivali su se jecaji i uzdasi.

Utisak koji je srpski kandidat za Oskara režisera Predraga Gage Antonijevića ostavio na publiku najbolje se mogao vidjeti kada su se popalila svjetla nakon projekcije. Jedni su obamrli sjedili na svojim mjestima, drugi žurno, sa maramicama i maskama u rukama, žurili ka izlazu, dok većina nije bila u stanju da da bilo kakav komentar, prenosi "Serbian tajms".

Komentarišući kritike u pojedinim američkim medijima, poput "Varajetija" i "Los Anđeles Tajmsa", Petrovićeva je navela da je očigledno riječ o nečijim interesima, jer jezik kojim su pisane te recenzije nije jezik filmske kritike, već jezik politike.

Ona je sigurna da će ovaj film ostaviti trag i biti svjedočanstvo koje će pomoći da se neke stvari otrgnu od zaborava i zauvek pamte.

Svjetska premijera filma "Dara iz Jasenovca" održana je u devet američkih gradova.

Osim u Čikagu, film se nalazi na bioskopskom repertoaru u Dalasu, Finiksu, Milvokiju, Majamiju, Hjustonu, Atlanti, Denveru i Vest Palm Biču.

Film "Dara iz Jasenovca" autora Predraga Atonijevića i scenariste Nataše Drakulić, koji kroz sudbinu srpske djevojčice Dare prati stradanje Srba, Jevreja i Roma u zloglasnom logoru Jasenovac, kandidovan je za nagradu "Oskar".

(Srna)

Povezano

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bzzz

Nije ništa politički, ali nije mi jadno zašto ovaj film ima premijeru u Americi a nema u Srbiji koje se tiče ovaj film i za koju ke ta drzava izdvojila neki novac ...

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop