"Neću se igrati s mjerama"

Stanivuković: Na sceni pritisak Skupštine da se pooštre mjere

Autor Dragana Božić

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković kazao je da je današnja vanredna sjednica Skupštine grada apsolutno politička i da za njeno održavanje nije bilo potrebe s obzirom na to da je za danas zakazana i sjednica Štaba za vanredne situacije Grada.

Izvor: Gradska uprava/ Aleksandar Čavić

"Posljednju sjednicu imali smo u ponedjeljak kada nas je direktorica Doma zdravlja informisala da će kroz tri do pet dana znati u kojem će pravcu ići nekoliko narednih sedmica kada je riječ o epidemiološkoj situaciji. Tako da je naredna sjednica Štaba zakazana za danas, imamo taj kontinuitet u održavanju i zaista nije bilo potrebe za vanrednom sjednicom Skupštine gdje se okuplja 50-60 ljudi",kazao je Stanivuković.

Istakao je da je na sceni pritisak Skupštine da komandant Štaba pooštri mjere, što bi dovelo do revolta u privredi i kod građana, te nanijelo štete u ekonomiji.

"Ukoliko se to ne učini, reći se da to komandant Štaba odnosno gradonačelnik nije uradio i zbog toga je takva epidemiološka situacija. Dakle, ovo je postavljanje terena za jednu političku pobjedu u jednom i u drugom pravcu. Iako niko nema jasno objašnjenje koji je reciprocitet između pojačanih mjera i efekata koje daje nekad porast nekad smanjenje zaraženih. Mjere se donose paušalno poput onih da danas nema muzike uživo u ugostiteljskim objektima, sutra opet ima", naveo je Stanivuković.

Podvukao je da se on neće igrati sa mjerama.

"Srećan sam da Banja Luka od kada je vodim nije donijela nijednu paušalnu odluku i na taj način planiramo da postupamo i u budućnosti. Uprkos pritiscima donosićemo racionalne odluke", naglasio je gradonačelnik.

On je pozvao direktora Univerzitetsko-kliničkog centra Vladu Đajića da odustane od projekta podzemnih garaža od 35 miliona KM, koji nisu prioritet u pandemiji, i taj novac usmjeri u nabavku potrebne opreme, a da će u tom slučaju i Banja Luka rado pomoći.

Gradonačelnik je istakao da je Grad Banja Luka od 2010. do 2020. godine za UKC izdvojila svega 10.000KM, dok je za izvođenje estradnih numera u restoranu „Akvana“ samo jednoj osobi dato oko 17.000KM.

"Iznednadio me je taj bezobrazluk gospodina Đajića koji traži novac iz gradskog budžeta. Cilj je da se isisa novac iz Banje Luke i to se sistemski radi pa da onda naše planove ne možemo da realizujemo", naveo je on.

Gradonačelnik je naglasio da je prijedlog budžeta Grada spreman za skupštinski kolegijum koji će biti održan u utorak.

Kako je kazao, budžet je predvidio dovoljno sredstava u prvoj fazi realizacije za besplatne udžbenike, dodatna sredstva za Dom zdravlja, preko deset miliona KM za projekte vodosnabdijevanja, sredstva za izradu projektne dokumentacije za spomenik poginulim borcima, za prvu fazu izgradnje velikog gradskog parka…

"Dakle, uspjeli smo u teškim izazovnim vremenima da posložimo budžet na najbolji mogući način. Zato ne stoji činjenica da se radi nepromišljeno", zaključio je Stanivuković.