Stalni rast

U Republici Srpskoj 5.800 pčelara sa 167.000 košnica

Autor Siniša Stanić

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku trenutno u RS ima oko 5.800 pčelara koji raspolažu sa oko 167.000 košnica

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

U Republici Srpskoj, gdje su uzgoj pčela i proizvodnja meda još neiskorišten potencijal, stalno se povećava broj pčelara i košnica, a, prema raspoloživim podacima, trenutno ima oko 5.800 pčelara koji raspolažu sa oko 167.000 košnica, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

"Pčelarstvo u Republici Srpskoj ima veoma značajnu ulogu u sveukupnom obimu poljoprivredne proizvodnje, dok prirodni uslovi, umjerena kontinentalna klima i bogatstvo biljnog svijeta pružaju idealne uslove za gajenje pčela. Još uzgoj pčela i proizvodnja meda u Srpskoj ostaje neiskorišćen potencijal", navode iz Republičkog zavoda za statistiku povodom 20. maja - Svjetskog dana pčela.

S obzirom na to da pčelarstvo u velikoj mjeri zavisni od vremenskih uslova, proizvodnja meda znatno varira iz godine u godinu.

Možda će vas zanimati

Pčelari Republike Srpske u prošloj godini proizveli su svega 937,6 tona meda ili 5,6 kilograma po košnici.

U posljednjih pet godina prosječna cijena kilograma meda koju su proizvođači prodali na poljoprivrednim tržištima nije se znatno promijenila.

U prošloj godini Srpska je izvezla ukupno 616 kilograma meda, a istovremeno je uvezeno 15,5 tona meda.

Osim meda, pčelari su proizveli i određene količine matičnog mliječa, cvjetnog praha, propolisa, pčelinjeg voska, matica i drugih pčelinjih proizvoda.

Svetski dan pčela obilježava se od 2018. godine, a 20. maj uzet je kao datum kada je 1734. godine rođen Anton Janša, pionir moderne pčelarske kulture.

Obilježavanjem Svjetskog dana pčela želi se podići svijest o ključnoj ulozi koju pčele i drugi oprašivači imaju u održavanju zdravlja ljudi i planete, kao i o mnogim izazovima sa kojima se danas suočavaju.

Prenoseći polen sa jednog cvijeta na drugi, pčele i drugi oprašivači omogućavaju ne samo proizvodnju obilja voća, orašastih plodova i sjemena, nego i veću raznolikost i bolji kvalitet biodiverziteta, doprinoseći bezbjednosti hrane i ishrani.

Zato pčele i drugi oprašivači igraju ključnu ulogu u uspješnoj i održivoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i u očuvanju biodiverziteta.

Nažalost, u posljednje vrijeme brojno stanje pčela i drugih insekata koji imaju ulogu oprašivača znatno opada, a glavni uzroci odumiranja pčela su različite bolesti, komplikacije sa maticama i virusne zaraze.

Istovremeno, prijeti nestašica pčelinjih pašnjaka zbog sve brojnijih monokultura i intenzivne tehnike prerade travnjaka, kao i masovna upotreba preparata protiv štetočina.

(Srna, Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi