Meteorolozi

Počinje ljeto i donosi tropske noći

Autor Siniša Stanić

Kalendarski ljeto počinje sutra, dok su ga temperature prethodnih dana uveliko najavile.

Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Meteorolog Igor Kovačić za ATV je objasnio kakve vremenske prilike možemo očekivati narednih dana i ukratko, one će biti prave ljetnje.

"U narednom periodu nas očekuje veoma vruće i sparno vrijeme sa visokim temperaturama. Toplotni talas je došao u naše krajeve. Od ponedjeljka do četvrtka nastaviće se taj talas, tako da će temperature u mnogim krajevima biti između 30 i 35, a na sjevere ću prelaziti 35 stepeni. Velike vrućine su pred nama", kaže Kovačević.

Dodaje da je jutarnja svježina sve kraća, prethodnih dana smo imali podnošljive temperature, ali sljedećih dana sve veći broj mjesta će u toku noći imati temperature oko i iznad 20 stepeni, što znači "tropska noć".

"Nakon toga neće doći do značajne i bitne promjene vremena. U četvrtak će doći do prekida priticanja afričkog vrelog vazduha, pa će temperature biti niže ali i dalje visoke", ističe Kovačić, a jače naoblačenje možemo očekivati početkom jula.

kupališta, banjaluka
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Ljetne prilike su počele i zadržaće se druži period. Izgledi vremena za jul i avgust govore da će oni biti sa temperaturama iznad prosjeka. Početak jula obećava tako nešto, a što se tiče avgusta on daje još jače zatopljenje u odnosu na juli mjesec", kaže Kovačić i dodaje da će određena područja trpiti sušu.

Institut zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе danas je upozorio grаđаnе dа sе pridržаvајu mјеrа ličnе zаštitе zа vriјеmе ljеtnih mјеsеci, а pоsеbnо u vriјеmе vеоmа visоkih tеmpеrеturа.

"Prаvilnоm ishrаnоm sе sprеčаvа prеtјеrаnо znојеnjе i оmоgućаvа nаdоknаdа svih gubitаkа tјеlеsnе tеčnоsti i еlеktrоlitа, uz оptimаlаn еnеrgеtski unоs, а sаmim tim оbеzbјеđеnо је prаvilnо funkciоnisаnjе оrgаnizmа, uspоstаvljаnjе prаvilаnоg mеtаbоlizmа i umаnjеni su štеtni strеsni uticајi ljеtnjih visоkih tеmpеrаturа," saopšteno je iz Instituta.

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti sunčano i veoma toplo vrijeme sa temperaturom od 28 do 34, na jugu i sjeveru do 38 stepeni Celzijusovih.

Ujutru i tokom dana biće sunčano i vruće uz malu dnevnu oblačnost u većini predjela, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Poslije podne nestabilno uz jači razvoj oblaka od centralnih krajeva ka istoku, što može usloviti pljuskove i grmljavinu u tim krajevima, uz moguću pojavu grada.

Duvaće slab do umjeren jugozapadni vjetar, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 14.00 časova: Bjelašnica 16, Čemerno 23, Han Pijesak 25, Gacko i Ivan-sedlo 26, Sokolac 27, Srebrenica i Neum 29, Zvornik i Tuzla 30, Bileća, Bijeljina, Sarajevo 31, Trebinje, Višegrad i Gradačac 32, Banjaluka, Prijedor, Doboj i Zenica 33, te Mostar 35 stepeni Celzijusovih.

Tagovi