Društvo

Ministarstvo poništilo rješenje grada o rušenju ''Kajak terase''

Autor Željko Svitlica

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske poništilo je u cjelosti rješenje Urbanističko–građevinske inspekcije grada Banjaluke o rušenju objekta ''Kajak terase'' iz aprila ove godine

Izvor: Željko Svitlica, mondo.ba

Predmet je vraćen Gradu na ponovni postupak, objavila je Gradska uprava na svom sajtu.

Istim rješenjem poništen je i zaključak Urbanističko–građevinske inspekcije od 21. aprila 2021. godine donesen povodom žalbe investitora za odlaganje izvršenja rješenja gradske inspekcije.

Pročitajte i ovo

"Podsjećamo, navedenim rješenjem gradske inspekcije investitoru ovog ugostiteljskog objekta naloženo je da poruši poslovni objekat čvrste gradnje, koji je izgrađen bez prethodno pribavljenog odobrenja za građenje u Ulici Save Kovačevića, na gradskom zemljištu i mimo regulacionig plana, odnosno da izvrši povrat u prvobitno stanje – neuređenu zelenu površinu," kažu u Gradskoj upravi.

Kao razlog za poništenje rješenja gradske inspekcije, u rješenju Ministarstva navodi se da je bilo potrebno „tačno i potpuno utvrditi činjenično stanje po pitanju vremena izgradnje spornih radova, sve kako bi mjeru uklanjanja tih radova mogao narediti pravilnom primjenom materijalnog prava“.

"Takođe, trebalo je uzeti u obzir činjenicu da je žalilac kod nadležnog organa Grada Banjaluke podnio zahtjev za legalizaciju spornih radova i da je taj postupak u toku, odnosno da nije pravosnažno okončan, kao i da će organ koji odlučuje po zahtjevu o legalizaciji, između ostalih dokaza, uzeti u obzir i to da su u međuvremenu izdati lokacijski uslovi za realizaciju pejzažnog uređenja dijela obale Vrbasa i cijeniće mjerodavnost istih u svjetlu ostalih odlučujućih činjenica i okolnosti predmetne stvari," navedeno je u rješenju Ministarstva.

Stoga je, kako se navodi, pobijano inspekcijsko rješenje valjalo poništiti i spis predmeta vratiti prvostepenom organu na ponovni postupak u kojem će biti dosljedno uvažene i sprovedene upute na koje se u ovom rješenju ukazuje kada će biti ispunjeni uslovi za donošenje novog i na zakonu zasnovanog rješenju.