Društvo

Na godišnjicu stradanja Srba u Vozući: Zastave Islamske države i prefarbana ćirilica

Autor Željko Svitlica

Juče je održan marš "Stazom egzodusa 2021" na putu dugom 22 kilometra, povodom obilježavanja 26 godina od progona Srba sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena. Zabilježene provokacije.

Izvor: Nataša Janković/Srna

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić ocijenio je da kolona vozila sa istaknutim zastavama Islamske države i uzvici "Alahu ekber" za vrijeme parastosa ispred spomen-krsta u Stogu kod Vozuće nisu poruka suživota, pomirenja i dobrih odnosa, nego želja da se napravi unitarna BiH u kojoj Srbima nije mjesto.

Kojić je, podsjećajući da su na tom području prije 26 godina Srbima odsjecane glave uz uzvike `Alahu ekber`, rekao da je i tada, a i danas namjera i težnja zločinaca ista.

"Bio sam prisutan juče kada se desila provokacija prilikom obilježavanja jednog od najbrutalnijih i najmonstruoznijih stradanja srpskog naroda, u kojem su Srbima odsijecane glave", rekao je Kojić za Srnu.

On je istakao da je i iz razgovora sa porodicama stradalih Srba zaključio da je jučerašnja provokacija produbila traumu i vratila ih u dane stradanja njihovih najmilijih kojima su glave i odsijecane uz poklič `Alahu ekber!`

"Nevjerovatno je da se to dešava na dan kada su počinjeni stravični zločini nad srpskim narodom", zaključio je Kojić.

U Vozući su na nekoliko saobraćajnih tabli prefarbani natpisi na ćirilici.

Ćirilični natpisi su prefarbani na tabli na ulazu u Vozuću, te na putokazima u centru ovog mjesta za sela Crnjevo i Slivići.

Simbolična sraza egzodusa

Učesnici marša juče su prešli put dug 22 kilometra od Gornje Brijesnice, preko Kvrga, Malčića, Borovca, Lozne do Stoga - putem kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Dolazak i okupljanje učesnika je bilo u Stogu, gdje je u Crkvi Svetog Đorđa služena Sveta liturgija i parastos za poginule na vozućkom frontu.

Nakon toga su prislužene svijeće i položeni vijenci na spomen-obilježja poginulim i nestalim pripadnicima jedinica Vojske Repubike Srpske iz Vozuće i sa drugih prostora koje su učestvovale u odbrani srpskog naroda na ovom području.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivima "Uragan", "Farz" i "Badr el Bosna".

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", te NATO bombardovanja potpomognuto njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započetog 1992. godine.

Tagovi