• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Defile na Igmanu pod ratnim zastavama BiH

Autori SRNA Autori Agencije Autori Fena

Nekadašnji pripadnici takozvane Armije BiH i njihovi potomci defilovali su danas u uniformama sa ratnim oznakama i pod ratnim zastavama na igmanskom Velikom polju tokom manifestacije "Odbrana BiH-Igman 2019".

Manifestaciji su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, kao i više hiljada građana.

Tokom manifestacije na Velikom polju priređen je i vjerski program koji je održao poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

U obraćanju zvanicama, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, kazao je da Bosna i Hercegovina, "uprkos tome što postoje snage koje krivotvore istinu o ratnim dešavanjima, ima budućnost".

"Moramo mladima govoriti istinu o onome što se dešavalo. Naša sudbina zavisi samo od nas i pouka izvučenih iz prošlosti", kazao je Komšić poručujući onima koji krivotvore istinu, da to ne čine u interesu prosperiteta i budućnosti mlade generacije.

Iako danas ne grmi ratno oružje, dodao je Komšić, i dalje se protiv Bosne i Hercegovine vodi tihi, podmukli i bezobzirni rat, ali neće se dopustiti da ova zemlja umre, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH na mjestu koje je, kako je on naglasio, bilo ključno za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine u proteklom ratu, jer "da je pao Igman, ko zna kako bi rat završio".

U izjavi novinarima, Komšić je kazao da se i danas druži s generacijom i saborcima koji su početkom devedestih godina proteklog vijeka branili BiH.

"Kod njih ima puno gorčine prouzrokovane nepravdom; država se nije dovoljno odužila njima u odnosu na ratne zasluge, ali više od 90 posto bi ih i sada postupilo isto i „bili bi još žešći“, rekao je Komšić.

Zastave koje su tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine koristili pripadnici takozvane Armije BiH za Srbe su neprihvatljive.

Banjac: "Najbolje da BiH ne postoji"

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost Darko Banjac smatra da isticanje ratnih zastava takozvane Armije BiH pokazuje da bi najbolje bilo da BiH što prije prestane da postoji.

"Očigledno je da narodi u BiH silom žive u državnoj zajednici i možda je ovo najbolje rješenje radi mira na ovim prostorima", rekao je Banjac Srni.

Banjac smatra da je neprihvatljivo da oni u FBiH obilježavaju svoje, a Srbima ne dozvoljavaju ono što je utvrđeno u Dejtonskom spoprazumu, a to su 9. januar, grb i zastava sa doglavim orlom, te himna "Bože pravde".

Prema njegovim riječima, to samo u suštini govori da se nije ostvario cilj nekoga u dijelu međunarodne zajednice ko je, možda, imao namjeru da Srbi budu protjerani iz BiH sa svojih vjekovnih ognjišta, kao što je učinjeno sa Srbima iz Hrvatske tokom akcije hrvatske vojske i policije pod nazivom "Oluja" 1995. godine.

"Agresije Srba na BiH nije bilo. Republika Srpska je stvorena i ja ih molim da nas ostave na miru i da nas puste da Srpska izađe iz BiH. Mi bismo bili jako dobre komšije, a dok god živimo u ovakvoj BiH gdje oni veličaju nešto što je nanijelo veliko zlo srpskom narodu, tu nema pomirenja", ističe Banjac.

Banjac kaže da je najbolji dokaz za to preglasavanje srpskog člana Predsjedništva BiH i način funkcionisanja BiH, a što pokazuje da je BiH prevaziđena i nefunkcionalna zemlja.

On je istakao da Srbi nisu nikakvi agresori, već da su se branili da ne bi ponovo, kao od 1941. do 1945. godine u kolonama bili vođeni na klanje, te napomenuo da su potomci onih koji su činili te zločine isto planirali i devedesetih godina prošlog vijeka.

Banjac je istakao da je sadašnjim generacijama Srba bila dovoljno jaka opomena djedova i očeva da se trgnu i da ne dozvole da idu u kolonama na klanje.

Župljanin: Poziv na nerazumijevanje

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka Slobodan Župljanin smatra da je isticanje u Federaciji BiH ratnih zastava takozvane Armije BiH još jedan dokaz nemogućnosti opstanka BiH u kojoj bi ravnopravno živjeli Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Župljanin je, komentarišući postrojavanje na Igmanu istakao da je taj skup poziv na nerazumijevanje, a ne razumijevanje u BiH.

"Posebno je simptomatično što jedan narod pokušava da predstavi da mu je sve dozvoljeno i da može da obilježava šta god hoće i kako hoće, a da pri tom sve osporavaju srpskom narodu", rekao je Župljanin Srni.

Župljanin kaže da sve inicijative iz Republike Srpske u FBiH budu odmah odbačene, a sigurno zaslužuju više pažnje nego što je ovakva manifestacija u FBiH.

"Prisustvo bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH na ovoj manifestaciji potvrđuje još jednom tezu o neprincipijelnosti, nepravednom odnosu i o tome da takvo ponašanje sve više BiH pretvara u neodrživu državnu zajednicu", istakao je Župljanin.

Župljanin je zaključio da su sile koje udaljavaju Republiku Srpsku i FBiH danas mnogo veće nego sile koje teže ka tome da se stvori jedinstvena zemlja u kojoj bi bio moguć život i u kojoj niko ne bi bio majorizovan.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE