Poplave

Sarajevo: Miljacka prijeti mostovima, najugroženije naselje Otes (FOTO, VIDEO)

Autor Vesna Kerkez

Zbog obilnih padavina koje su pogodile područje Kantona Sarajevo došlo je do porasta vodostaja rijeka Bosne, Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje, Tilave, Ljubine, te njihovih manjih pritoka.

Izvor: FENA/Amer Kajmović

Pojavili su se i bujični, oborinski i podzemni potoci usljed čega je na području Kantona Sarajevo došlo do poplava u opštinama Ilidža, Novi Grad i Trnovo.

Nabujala Miljacka prijeti izlijevanju iz korita duž cijelog svog toka, zbog čega su ugroženi i pojedini mostovi, a prema prognozi meteorologa padavine će potrajati do nedjelje.

Usljed obilnih padavina došlo je do porasta nivoa akumulacije na brani Bentbaša u Opštini Stari Grad, pa je angažovana nadležna opštinska služba koja je regulisala protok vode na brani.

Najugroženije je naselje Otes gdje organizovane snage zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo i Opštine Ilidža evakuišu ljude vatrogasnim kamionima u sigurne objekte.

U Opštini Novi Grad izlila se rijeka Bosna u ul. Dobroševićka, poplavljen je podvožnjak u Buća Potoku, popljavljene su i raskrsnice na X transverzali gdje je zarobljeno nekoliko vozila.

Ovako je na Palama:

Snimak iz Kasindola i Mladica:

Nemile scene i u Rajlovcu:

(Fena)

Tagovi