Društvo

Đajić: UKC je u rangu svjetskih bolnica

Autor Nikolina Damjanić

Univerzitetski klinički centar (UKC) RS u Banjaluci prvi je na Balkanu koji je za komplikovane operativne zahvate kičme počeo da koristi kompjuterski navigacioni sistem "lop-iks", izjavio je generalni direktor Vlado Đajić.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Đajić kaže da se još jednom pokazalo da je UKC u rangu svjetskih bolnica.

"Lop-iks sistem, aparat koji smo kupili i koji danas promovišemo je čudo tehnologije. Uz pomoć navigacije, preciznim robotizovanim pokretima džojstikom izvodimo veoma zahtjevne operativne zahvate na pacijentima koji imaju povrede i oboljenja kičme", rekao je Đajić novinarima.

On je istakao da će ovaj sistem doprinijeti manjoj oduzetosti donjeg dijela tijela kod pacijenata koji imaju povrede i oboljenje kičmenog stuba, a kolegama sa ortopedije zahvalio je jer su prihvatili novu tehnologiju i već počeli da izvode operativne zahvate.

Načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC -a Nikola Bojić rekao je da su dobili najsavremeniji uređaj u svojoj kategoriji koji izuzetno olakšava posao.

"Sa ovim aparatom smo napravili korak ka budućnosti, toliko da smo pobjegli čak od ostalih u okruženju", rekao je Bojić i dodao da su mladi ljekari već ušli u problematiku.

On je naveo da je u proteklih godinu dana urađeno 115 operacija na kičmenom stubu, izuzetno teških i komplikovanih, koje zahtijevaju korištenje sofsticirane tehnologije, a radili su sa "ce lukom".

Bojić je napomenuo da je razumjevanjem uprave UKC-a, resornog ministarstva i cijelokupnog sistema omogućeno da imaju najsavremenije, najbolje i najvažnije.

Hirurški tim Klinike za ortopediju i traumatologiju je 24. marta uradio komplikovan operativni zahvat luksacionog preloma šestog i sedmog grudnog pršljena koristeći kompjutersku navigaciju za spinalne povrede.

Pacijent je povrijeđen prilikom rada u šumi, sa povredom ostalih neuroloških struktura i neurološkim deficitiom, a operativni zahvat protekao je uredno.

Iz UKC-a su naveli da je prvi put u Klinici za ortopediju i traumatologiju urađen operativni zahvat uz korištenje kompjuterskog navigacionog sistema. Radi se o mobilnom imidžing robotu "lop-iks", sa navigacionim sistemom curve.

"Pomoću ovakvog uređaja uz navigaciju moguće je preciznije i bezbjednije hirurško zbrinjavanje trauma kičme i karlice, deformiteta kičme, kičmenih tumora i neurohirurških slučajeva", navode iz UKC-a.

Uređajem se upravlja preciznim robotizovanim pokretima džojstikom u pet pravaca. Vrijednost uređaja je iznosi 2.160.000 KM.

Iz UKC su istakli da sistem "lop-iks", najsavremeniji iz ove kategorije, ne posjeduje nije u regionu, a najbliži je u Austriji.

(SRNA)