Društvo

Vijest koja zbunjuje vozače: Neke osiguravajuće kuće opet ukinule popuste prilikom registracije automobila u RS

Autor Željko Svitlica

Popusti su prvi put ukinuti prije sedam godina, a zatim i u par navrata poslije toga, a ove godine ponovo. Ovakva odluka poskupljuje drastično troškove registracije vozila, ali osiguravajuće kuće se odluke mahom ne pridržavaju.

Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Bojan Popović, predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih kuća rekao je da se udruženje vratilo na to da se zakon apsolutno mora primjenjivati i mora biti jednak za sve.

"Tačno je da nema popusta prilikom registracije vozila. Zahtjevi Agencije za osiguranje, Ministarstva finansija i ostalih institucija je da više nema tih ilegalnih radnji", rekao je Popović, prenose Nezavisne.

Prema istim informacijama osiguravajuća društva više neće biti u mogućnosti da daju "maksimalan bonus po polisi od autodgovornosti koji je iznosio do 50 odsto, što znači da će vlasnik prosječnog automobila koji nije imao prijavljene štete na vozilima, registraciju plaćati skuplje". 

Informacija da osiguravajuće kuće u Republici Srpskoj više ne odobravaju popuste na registraciju vozila objavljena je prvi put u aprilu 2015. godine sa sličnim objašnjenjem kao sad. Saopštena je nakon sastanka Udruženja društava za osiguranje RS. Slične informacije pojavile su se u prošle i pretprošle godine.

Mondo iz jedne osiguravajuće kuće saznaje da je ove godine, kao i ranije, na sastanku osiguravajućih društava donesena odluka o prekidu "popusta i povrata", ali da je ''nikad ne ispoštuju".

Problem osiguranjima pravi tzv. "povrat novca" koji se daje klijentu nakon registracije vozila, ali koji zvanično ne postoji i nije regulisan ("ilegalne radnje", kako je izjavio Popović ranije u tekstu), ali to upražnjavaju brojna osiguravajuća društva kako bi privukla klijente da automobil registruju upravo preko njih.

U prednosti su i ako imaju svoj tehnički pregled ili dogovorenu saradnju, pa im to obezbjeđuje mogućnost da ''manipulišu'' cijenom polise.

(Mondo)