Društvo

Neum čeka turiste: Sezona tek počinje, evo koliko košta smještaj, hrana... (FOTO)

Autor Vesna Kerkez

U popularnom i jedinom morskom ljetovalištu u BiH počela je sezona kupanja, većina turista je iz regiona i inostranstva, ali još nema velike gužve na plažama. Špic sezone očekuju tek u avgustu ove godine.

Izvor: Ivana Šimundža, mondo.ba

Neum je doživio turistički procvat prije dvije godine, kada je u jeku pandemije i zatvaranja granica većine morskih destinacija, bio otvoren za turiste svih zemalja.

Ove godine situacija je, razumljivo, nešto drugačija, ali zbog povoljnijih cijena i dobre usluge, u ugostiteljskim krugovima se "šuška" da očekuju jaku turističku sezonu.

"Još nema mnogo turista, ali razumljivo za početak juna. Od 20. očekujemo dolazak većeg broja gostiju", pričaju neumski ugostitelji.

Izvor: Ivana Šimundža, mondo.ba

Sasvim pristojan smještaj u ovom periodu u apartmanima možete rezervisati za 60 maraka (za dvije osobe), dok su cijene u neumskim hotelima nešto veće - kreću se i do 180 maraka po osobi, ali nude mnogo raznovrsniji prateći sadržaj: bazen, velnes i spa.

Na većini plaža ležaljke koštaju oko 8 KM, a toliko iznosi i iznajmljivanje suncobrana. Cijena kafe je 2,5 KM, voda nije za piće i plaća se 3 marke, a čašice alkoholnih pića su u rasponu od 3-6 KM.

Izvor: Ivana Šimundža, mondo.ba

Ni hrana po restoranima nije mnogo skuplja nego u ostalim dijelovima BiH. Na jelovniku ćete pronaći dosta bosanskih specijaliteta, pa za ručak možete pojesti porciju ćevapa za 10 KM ili sudžukice za 12 KM.

Paste i pice su od 13 do 15 KM, a porcija mesa sa prilogom oko 17 KM. Ove cijene su, uprkos inflaciji i poskupljenjima, niže nego kod komšija u regiji i primamljive su za turiste sa manjim ljetnim budžetom.

Izvor: Ivana Šimundža, mondo.ba

Većini turista problematičan je bio i uzak put preko Svitave do Neuma. Za slabije vozače to je pravi izazov jer se cijelu rutu pribojavate da neće naići vozilo u drugom smjeru.

Dobra vijest je da će dugo očekivana cesta Stolac-Neum početkom jula da poveže jedini grad na moru iz BiH sa ostatkom zemlje, a gostima olakšati dolazak. (Procjenjuju da ćete od Stoca do Neuma moći da stignete za 20 minuta).

Izvor: Ivana Šimundža, mondo.ba

Za kraj, nešto statistike: iz turističkih zajednica najavili su da očekuju 18.000 gostiju ove sezone, a neumski hotelijeri ističu da cijene neće biti skuplje od 20 odsto u odnosu na cijene prošle godine.

Ako vam se dopada ponuda, pravac Neum!

(MONDO)