Putnici nezadovoljni

Karta u Banjaluci skuplja za pola marke: Nove cijene gradskog prevoza, stare muke građana

Autor Dragana Božić

Građani Banjaluke od 1. avgusta plaćaće skuplje karte u gradskom i prigradskom prevozu, međutim, sudeći prema komentarima na društvenim mrežama veći problem im predstavljaju uslovi u autobusima i red vožnje.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Naime, brojni putnici žale se da su gradski autobusi nerijetko prljavi, bez mogućnosti otvaranja prozora i bez klime, što putovanje čini nepodnošljivim, posebno ljeti. Sada, kada je prevoz poskupio, tvrde da bi bar ti problemi trebali da se riješe. Kako dodatni problem navode i red vožnje, koji, kako tvrde nisu sigurni ni da postoji.

“Autobusi su loši, vozači često neljubazni, a u ovim ljetnim danima kada su vrućine, vožnja u punom autobusu bez klime je nepodnošljiva”, rekla nam je jedna Banjalučanka dodajući da se nekoliko puta desilo i da se autobus pokvari pa je morala čekati naredni, ili nastaviti pješice.

Kaže da više niko od putnika ne zna po kojem redu vožnje saobraćaju autobusi, jer se linije često redukuju, a ni na stajalištima na tablama nema obavještenja.

Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza” i predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza Republike Srpske kaže da su optužbe građana neosnovane, te da je “hajka” na prevoznike počela čim je usvojen novi cjenovnik.

“Nisu tačne optužbe, 'Autoprevoz' već godinama u većini autobusa ima klima uređaje, a što se tiče reda vožnje, prevoznici već mjesecima finansiraju gradski i prigradski prevoz u uslovima kada se broj putnika u poređenju sa 2019. godinom kreće oko 60 odsto”, rekao je Mijić.

Mijić ističe da su sve ove mjesece prevoznici i Grad plaćali razliku umjesto građana, ali se broj putnika nije povećao. Što se tiče samog cjenovnika kaže da su prevoznici u principu zadovoljni.

“Ovo je cjenovnik koji je predložen i formiran na cijenu goriva od 3,09 KM, a sljedeće poskupljenje ili smanjenje ide na +/- 20 odsto”, rekao je Mijić i dodao da još uvijek stoji zahjtev da se odobri subvencija za nerentabilne linije (prigradske i dio gradskih) kako bi se mogle dalje održavati.

Podsjećamo, Gradska uprava usvojila je juče novi cjenovnik o gradskom prevozu koji će se primjenjivati od 1. avgusta.

Građani će pojedinačnu kartu u gradskom prevozu u Banjaluci ubuduće plaćati 2,3 KM, dok će za jedinstvenu radničku mjesečnu kartu morati izdvojiti 78 KM.

Pogledajte i ostale cijene u gradskom i prigradskom saobraćaju:

Izvor: banjaluka.net