Konjic

Pomor ribe u Neretvi: Nadležni istražuju šta se dogodilo

Autor Dušan Volaš

U Konjicu se sve nadležne službe na nogama zbog velikog pomora ribe koji se dogodio na plažama Tečija, Stari pazar, u Kazanu, ispod Stare kamene ćuprije i nizvodno lijevom i desnom obalom niz rijeku Neretvu ukazujući na ekološku katastrofu.

Izvor: Organizacija sportskih ribolovaca Konjic

Predsjednik Organizacije sportskih ribolovaca Konjic Hrabren Kapić je rekao su se mrtve ribe u Neretvi počele pojavljivati u četvrtak i da je u pitanju trovanje, a sumnja se kako je razlog tome onečišćenje, odnosno puštanje kiselina iz bivših fabrika UNIS-a koje je zabilježeno 20. jula i prijavljeno svim nadležnim službama koje koje istražuju ovaj slučaj.

Tvrdi kako se juče kroz grad Konjic počeo širiti neugodan miris mrtvih riba što je izazvalo zabrinutost svih građana, a smatra da su ribe otrovane onečišćenje iz navedene fabrike.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt

Obavljanje ribolova u Posebnom ribolovnom reviru Konjic je do daljnjeg zabranjeno, a nadležne službe će bez sumnje uraditi i anazilu posljedica koje će ovaj slučaj ostaviti na kompletan biljni,i životinjski svijet u Neretvi kao i na stanovništvo toga kraja.

Klix.ba podsjeća da se pomor riba u Neretvi nerijetko događa zbog nesavjesnog ponašanja pojedinaca, na što ekolozi i biolozi neprestano ukazuju i da su se vodile istrage u više navrata, ali po informacijam u javnosti, još nikad niko nije odgovarao za to.