Društvo

Danas oblačno s kišom, na putevima mogući odroni

Autor Vesna Kerkez

U cijeloj BiH danas će biti oblačno vrijeme sa kišom, a krajem dana očekuje se prestanak padavina u većini predjela.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

U južnim predjelima biće sunčanih perioda poslijepodne i malo toplije u odnosu na ostale krajeve, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, zapadnog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša teratura vazduha biće od sedam do 13, na jugu do 19 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Stanje na putevima

Saobraćaj se u većem dijelu Republike Srpske i Federacije BiH odvija po mokrim i klizavim kolovozima, a vozačima iz Auto-moto saveza Republike Srpske /AMS/ skreću pažnju i na mjestimično smanjenu vidljivost, zbog magle i niske oblačnosti.

Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz, posebno na putnim pravcima Kneževo - Turbe, Banjaluka - Crna Rijeka, Rogatica - Ustiprača - Višegrad i Dobro Polje - Brod na Drini.

Vozačima iz AMS savjetuju opreznu i sporiju vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu i podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Izmjene u saobraćaju su na dionicama na kojima se izvode radovi, Gradiška-Nova Topola - Klašnice, Krivače - Bileća, Banjaluka - Srpske Toplice, Brod na Drini /Foča/ - Hum /Šćepan Polje/, Čelinac - Kotor Varoš, Sokolac - Podromanija, Teslić - Podjezera /entitetska granica/, Rudanka - Doboj.

Režim saobraćaja izmijenjen je i na putevima Stari Majdan - Banjaluka, Prijedor - Kozarac, Prijedor - Stara Rijeka, u tunelima "Čeljigovići" na putu Lapišnica - LJubogošta i "Stambolčić" na dionici Pale - Podgrab.

Zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac. Izmjena saobraćaja je i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Produženi su radovi na regionalnim putevima Srbac - Gornja Vijaka - Razboj, Razboj - Tedin Han i Tedin Han - Teslić, te Jezero - Šipovo.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na regionalnom putu Stari Ugljevik - Glavičice zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća Ruding, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran - Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje - Donja Trnova - Glavičice - Mezgraja.

Klizišta usporavaju saobraćaj na magistralnom puta Foča - Goražde, u mjestu Filipovići i Ukrina - Gornja Vijaka.

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila u mjestu Nević Polje na magistralnom putu Vitez - Novi Travnik na području FBiH, saobraćaj je do završetka uviđaja obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac.

Radovi su u toku na putevima Sarajevo - Vogošća u ulici Alipašina, na dionici auto-puta Zenica sjever - Zenica jug, kao i na magistralnom putu Bihać -Bosanski Petrovac.

Na graničnom prelazu Gradiška pojačan je intenzitet saobraćaja na izlazu iz BiH.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

(MONDO)