Društvo

U Srpskoj povećani dječiji dodaci i roditeljske naknade za oko 20 odsto

Autor Vesna Kerkez

Iznosi prava na dodatak na djecu u ovoj godini biće povećani za oko 20 odsto u odnosu na dasadašnji iznos, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja RS.

Izvor: Gradska uprava Banjaluka

Dodatak na prvorođeno, drugorođeno i četvrtorođeno dijete, umjesto dosadašnjih 97,20 KM iznosiće 117 KM.

"Istovremeno, dodatak na trećerođeno dijete biće povećan sa dosadašnjih 140,40 KM na 169 KM, dok će dodatak za osjetljive kategorije djece poput djece sa smetnjama u razvoju i djece korisnika prava na dodatak za tuđu njegu i pomoć iznositi 208 KM, umjesto dosadašnjih 172,80 KM", kažu iz Ministarstva.

Ova odluka je rezultat nedavne odluke Vlade Republike Srpske kojom je, u skladu sa Zakonom o dječjoj zaštiti, osnovica za utvrđivanje visine prava na dodatak na djecu i prava na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju utvrđena u procentu od 100 odsto od najniže plate u Republici Srpskoj u 2022. godini i za 2023. godinu iznosi 650 KM.

Po istom osnovu, iznos prava na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju u ovoj godini biće povećan sa 540 KM na 650 KM.

Pravo na dodatak na djecu i pravo na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju se, podsjećamo, isplaćuju posredstvom Javnog fonda za dječiju zaštitu, u kojem se može dobiti i više informacija.

(MONDO)