Saopštenje povodom okupljanja novinara

MUP RS: Medijska zajednica vrši pritisak na pravosudne organe, pojedini novinari izvrću činjenice

Autor Željko Svitlica

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske oglasilo se danas saopštenjem u kojem tvrdi da današnjim okupljanjem u Banjaluci novinari vrše pritisak na policijske i pravosudne organe.

Izvor: MONDO / Željko Svitlica

MUP RS u saopštenju navodi da današnje "navodno sponatno okupljanje predstavnika medija ispred Policijske uprave Banjaluka predstavlja još jedan direktan pritisak medijske zajednice na rad pravosudnih organa".

U MUP-u tvrde da novinari "izvrtanjem činjenice da brane prava novinara, svjesno ignorišu da se istraga vodi po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka protiv NN službenog lica i tri predstavnika jednog medija zbog krivičnog djela“ „Povreda tajnosti postupka“ iz člana 337. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske".

"Isto tako, svjesno se pravi medijska manipulacija sa pričom o novinaru i pravu zaštite novinarskog izvora, iako je ovdje jedini tačan fakat da se konkretno, lice N.M. sumnjiči da je napisalo tekst sa podacima iz istrage koja je u toku, te tako počinio KD „Povreda tajnosti postupka“", piše u saopštenju MUP-a, a misli se na novinara Nikolu Moraču.

U MUP-u navode da ne postoji nijedan zakon koji amnestira novinara od krivične odgovornosti, odnosno da je svaki novinar kao i svaki građanin dužan da poštuje postojeće pozitivne zakonske akte, a da sve preporuke i evropske konvencije o ljudskim pravima i pravima novinara jasno kažu da medijska sloboda podrazumijeva i moralnu odgovornost koju za svoje djelovanje preuzimaju svi medijski radnici.

"U tim istim konvencijama i preporukama EU i Savjeta Evrope stoji da su tri temeljna pitanja kada je riječ o novinarskoj etici: istina, nezavisnost i razumijevanje posljedica novinarskih i medijskih postupaka. U ovom slučaju niko od predstavnika medija ne postavlja pitanje zaštite žrtve u tekstu čiji je imenovani pisao, niti zašto je redakcija već obrisala isti iz digitalnog izdanja".

MUP RS je pozvao predstavnike medija - čiji rad, kako kažu, uvažavaju i poštuju - na smirenost, i da puste institucije da rade svoj posao.

Brojni novinari okupili su se spontano danas u 12 sati na Trgu Krajine u Banjaluci zbog slučaja policijskog saslušanja novinara iz Banjaluke Nikole Morače kojem je oduzet mobilni telefon.

(Mondo)

Tagovi