Društvo

Pet miliona KM banjalučkoj "Eko toplani" kako bi cijena grijanja ostala ista

Autor Željko Svitlica

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da su kroz danas uvojen rebalans budžeta grada predviđena i sredstva u iznosu od pet miliona KM namijenjena za podršku preduzeću "Eko toplane".

Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Stanivuković kaže da je ova subvencija neophodna kako bi grad Banjaluka "u periodu inflacije pomogao građanima i preuzeo na sebe maksimalan dio tereta poskupljenja".

"Bez intervencije Grada poskupljenje grijanja bi išlo i do 60 odsto, što je u navećoj mjeri prouzrokovano poskupljenjem električne energije čija je cijena dva i po puta veća nego ranije", pojasnio je Stanivuković, te dodao je Grad Banjaluka dao svoj maksimum kako bi građane odbranio od poskupljenja.

Odbornici Skupštine grada Banje Luke usvojili su Nacrt rebalansa za 2023. godinu u iznosu od 209. 077. 000 KM.

Ovaj dokument upućuje se na javnu raspravu koja će trajati tri dana počevši od dana donošenja – tačnije od danas, a sa ciljem obezbjeđivanja učešća subjekata u predlaganju prijedloga i primjedbi, koje će poslužiti za izradu prijedloga ovog značajnog dokumenta.

Vanredna sjednica Skupštine grada o korekciji cijena komunalnih usluga preduzeća "Eko toplane", "Čistoća" i "Vodovod a.d.", prema zahtjevima ovih preduzeća, biće održana u srijedu, 22. marta sa početkom u 9.00 časova.

Zbog globalne inflacije, "Eko toplane" su tražile povećanje cijena grijanja za oko 58 odsto, "Čistoća" za oko 33 odsto, a "Vodovod" oko 15 odsto.