Društvo

"Neki su umrli, a stanove nisu dočekali": Protest zbog neizgrađenih zgrada u Novom Boriku

Autor Dušan Volaš

Najavljen je protest zbog neizgrađenih stanova u Novom Boriku, a direktor kompanije "Ekvator" tvrdi da će sve biti ispoštovano i zaključuje: "Ima tu i politike..."

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Nezadovoljni kupci stanova u banjalučkom naselju "Novi Borik" za sutra (petak) u 13 časova su najavili protest ispred kompanije "Ekvator" zbog, kako navode, probijenja rokova i neispunjena obećanja o kraju izgradnje zgradeD-8 i početka gradnje zgradeD-7.

U dopisu medijima oni tvrde da su proteklih godina uredno kupili i platili stanove u izgradnji, ali da su doživjeli neviđenu životnu muku i agoniju.

"Zgrada D-8 nije niti blizu završetka gradnje iako je prvobitno trebala da se završi u maju 2018. godine. Upravo suprotno, kako je vrijeme odmicalo i onako slabi i nedovoljni radovi na izgradnji zgrade D-8 su sve više posustajali, tako da već punih 6 mjeseci nema skoro nikakvih radova na zgradi D-8", tvrdi se u dopisu.

Kupci stanova ističu da je o početku gradnje zgrade D-7 - koja nije ni započeta, iako su ljudi uplatili novac još prije 4-5 godina - iluzorno i govoriti.

"Evidentno je da je novac koji smo uredno uplatili za gradnju naših stanova u zgradama D-8 i D-7 od strane Đorđa Davidovića (vlasnik kompanije "Ekvator") potrošen u neke druge svrhe, a što je potpuno nedopustivo i nosi sa sobom i adekvatnu zakonsku odgovornost, ali samo u normalnim državama, što mi sigurno nismo", kažu nezadovoljni kupci.

Izvor: noviborik.com

Dalje tvrde da su više puta od Davidovića odlučno tražili da preduzme radikalne, vidne i suštinske mjere da se gradnja zgrade D-8 i D-7 nastavi masovnim i neprekidnim radovima jer se, kako navode, dešavlo da započeti radovi na zgradi D-8 prekinu nakon nekoliko dana.

"Očajni, prije mjesec dana smo ga upozorili da ćemo zbog svega početkom aprila mjeseca organizovati javne proteste ispred njihove kancelarije u Novom Boriku i to u prisustvu medija. Do današnjeg dana Đorđe Davidović ništa nije preduzeo da intenzivira radove na našim zgradama, te smo odlučili da se okupimo u petak, 7. aprila u Novom Boriku".

Ogorčeni kupci stanova navode da su mnogi od njih dovedeni u veoma tešku životnu situaciju.

"Prijeti nam trajni gubitak i stana i novca jer je sasvim očigledno da gospodin Davidović nema namjeru da završava naše zgrade. Posebno ističemo da su neki već umrli, a nisu dočekali svoje stanove, da su se neki teško razboljeli, da su naša djeca već završili škole plaćajući najam stana, a da porodice nisu vidjele svoje stanove od Ekvatora", navedeno je u dopisu kupaca.

Oni dalje tvrde da sada već nije pitanje kada će izgradnja stanova biti završena, već se postavlja pitanje: da li će uopšte ikad biti?

"Naš novac Davidović je lakonski potrošio u renoviranje svog hotela „Slavija“ (ovo im je navodno priznao menadžer) umjesto u naše zgrade i sada očigledno nema novac da završi naše zgrade", tvrde nezadovolji kupci stanova u naselju Novi Borik.

Na kraju dopisa oni su za navedenu situaciju potencirali i odgovornost Gradske uprave.

"Nikome nije jasno kako bio ko može da gradi i useljava stambene zgrade bez potrebnih dozvola", zaključeno je u dopisu.

Izvor: screenshot/YouTube/tvk3

Davidović: Sve će biti ispoštovano!

Đorđe Davidović, vlasnik kompanije "Ekvator" za MONDO portal je kratko poručio da je upoznat sa najavljenim protestima i istakao da kompanija "Ekvator" poštuje sve potpisane ugovore i da će ispuniti sve svoje odredbe ugovora uključujući kašnjenje, odnosno "penale" koji su predviđeni ugovorima.

"Razumijem nestrpljenje i poštujem sve poslovne partnere, ali tu ima i nekih političkih konekcija. Postavljali su me na bilborde bez ikakvih elemanata... ali ne ljutim se. Sve je to demokratski...", rekao nam je Davidović.