Društvo

Udruženje novinara RS nakon javne rasprave: Kriminalizacija klevete i uvrede direktno zadire u život novinara

Autor Željko Svitlica

UNRS na javnoj raspravi ponovilo stav da ne može podržati zakonske izmjene o kriminalizaciji klevete i uvrede.

Izvor: MONDO

Iz Udruženje novinara Republike Srpske saopšteno je da je UNRS učestvovalo na na Javnoj raspravi o izmjenama krivičnog zakonika Republike Srpske.

"Dugo iščekivanu javnu raspravu doživjeli smo kao priliku da se čuju obrazloženja predlagača, jer je izrada zakona bila pod velom tajne. UNRS je za razgovor i dogovor, ali je već ranije naglasilo da ne može podržati zakon u ovom obliku. I dalje ne vidimo potrebu i, posebno, hitnost kriminalizacije klevete i uvrede. To direktno zadire u svakodnevni život novinara, kojima je u opisu radnog mjesta da iznose podatke o drugima. Novinarska zajednica je, stoga, najugroženija eventualnim negativnim posljedicama ovog zakona i ona najglasnije upozorava na posljedice brzopletosti," stav je UNRS.

Stava UNRS je da je neophodno prvo oblast urediti Zakonom o medijima, gdje bi regulisali eventualni izazovi iz objektivne stvarnosti, koji se misle riješiti kriminalizacijom klevete i uvrede, a da se tek onda, a nikako prije, treba baviti ovakvim zakonskim rješenjem.

Predsjednik UNRS, Danijel Simić danas na javnoj raspravi pitao nadležne na osnovu kojeg istraživanja su zaključili da je stanje u javnom prostoru neprihvatljivo i pogoršano u odnosu na ranije, kakve rezultate očekuju i na koji način će oni biti mjerivi? Postavljeno je i pitanje da li će, ukoliko ti rezultati ne budu kao očekivani, ići sa povlačenjem ili promjenama zakonskih rješenja i u kojem roku?

UNRS zaključuje da ukoliko vladajuća većina n"e može biti umoljena da povuče ovaj zakon, te pristupi izradi novog uz konsultaciju stručne javnosti i zainteresovanih pojedinaca i grupa; u postojeći zakonski nacrt unese amandmane, posebno namijenjene da se njima zaštite novinari pri obavljanju radnih zadataka".

"Krajnja je neophodnost, uslučaju da se vladajuća većina ogluši o većinski stav novinarske zajednice, kao minimum razumijevanja svojih građana, izvršiti izmjene visine predviđenih novčanih kazni. One su daleko od mogućnosti i ličnih primanja apsolutne većine novinara, te potpuno nerealne za sredinu i ekonomsku stvarnost u kojoj će se zakon primjenjivati", pojašnjavaju u saopštenju.

UNRS ponavlja svoju bojazan da će se brzopletim usvajanjem ovakvog zakona, bez uvažavanja mišljenja izvan kruga zakonopisaca, izazvati val ekonomski motivisanih tužbi za uvredu i klevetu, koje će zatrpati sudove i tužilaštva, a gdje će po prirodi posla najugroženiji biti novinari.

Brojni novinari danas ranije su demonstrativno napustili javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS u zgradi Narodne skupštine RS u Banjaluci.

(Mondo)