• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gdje su to novinari u zatvoru? Satler o spornim zakonima i pravosuđu u EU i kod nas

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler komentarisao je najave izmena Krivičnog zakonika RS, ali i nacrta zakona o "stranim agentima", rekavši da ovi zakoni mogu imati veliki efekat na civilno društvo, ali je naveo i određene sporne činjenice.

 Srn2022-5-24_1552247_0.jpg Izvor: Delegacija EU u BiH

"Ono što se dešava u Republici Srpskoj ima zaista zastrašujući efekt za civilno društvo, manjine i za LGBT zajednicu", poručio je Satler, prenosi agencija Fonet.

Satler je, na okruglom stolu "Dijalog o borbi protiv korupcije" u Sarajevu, rekao da izmjene zakonika, kojom se uvodi kriminalizacija klevete, kao i najave zakona o "stranim agentima" (neprofitnim organizacijama) i zakonskoj zabrani pristupa LGBT osoba školama u RS, vode smanjenju prostora za djelovanje civilnog društva i svih koji kritički razmišljaju.

Satler je podsjetio je da su i EU i zemlje članice jasno stavile do znanja da kriminalizacija klevete, kao i drugi najavljeni zakoni "nisu korak prema EU, nego nazadovanje".

Pročitajte

Šef Delegacije EU komentarisao je i primjedbe da u nekim zemljama EU imaju slične zakonske odredbe, što je istina, ali on smatra da se zemlje EU ne mogu porediti sa Republikom Srpskom, odnosno Bosnom i Hercegovinom.

"Postoji poređenja da i u nekim zemljama EU imaju takve zakonske odredbe. Međutim, u tim zemljama postoji i vladavina prava i pravosuđe koje funkcioniše na vrlo visokom nivou. Tamo nećete vidjeti novinare u zatvorima. U BiH jasno postoji veliki rizik da će to (zakoni) biti zloupotrijebljeni", naglasio je Satler.

Iz ove Stalerove izjave mogao bi se izvući zaključak da su u Republici Srpskoj, ili BiH, novinari u zatvorima što nije tačno. Prema relevantnom izvještaju udruženja "Reporteri bez granica" pravni okvir za rad medija u BiH velikoj mjeri je u skladu sa međunarodnim standardima, ali je proces kreiranja politika u zastoju posljednjih godina uprkos potrebi da se postojeći zakoni izmijene i donesu novi.

"Novinari uglavnom rade u okruženju bez cenzure, ali mnogi faktori podstiču autocenzuru. Pristup informacijama je u principu otvoren za sve novinare, bez diskriminacije. Zakonske odredbe o zaštiti izvora i etički kodeks su na snazi", stoju i izvještaju u kojem je takođe naveden podatak da niko od novinara i medijskih radnika trenutno nije u zatvoru u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj Evropske federacije novinara, zaključno sa februarom 2023. godine donosi listu imena novinara koji nisu bili te sreće. Među njima je novinar Pablo Gonzales koji je zavoren u Poljskoj (EU), ali i Džulijan Asanž, utamničen u Velikoj Britaniji.

Podsjećamo, Narodna skupština RS usvojila je 23. marta nacrt izmjena Krivičnog zakonika RS kojim se kleveta tretira kao krivično djelo, za koje su zaprijećene novčane kazne od 2.500 do 50.000 evra, nacrt bi sada trebalo da prođe javnu raspravu.

Vlada RS utvrdila je i Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija ("zakon o stranim agentima") koji će uputiti u parlament i po tom zakonu, ako bi bio usvojen, nevladine organizacije će morati Ministarstvu pravde da podnose polugodišnje i godišnje finansijske izveštaje.

U njima će morati da navedi iznose koji su im uplaćeni, ko su uplatioci kao i kako su sredstva potrošena.Predsjednik Srpske i vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je u više navrata i "zakon kojim će se LGBT osobama zabraniti ulazak i rad u obrazovnim institucijama, od vrtića do fakulteta".

Mediji u Briselu nedavno su objavili da i EU priprema zakon o "stranim agentima" kojim će "natjerati nevladine organizacije, savjetovališta i akademske institucije da otkriju bilo kakav dio finansiranja koji dolazi izvan Unije, a sve u okviru borbe protiv stranog uticaja u bloku". Sličan argument nudi i vlast u Republici Srpskoj.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE