• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik pozvao novinare da predlože bolja rješenja: Nije namjera da se neko progoni, cilj je zaštititi čovjeka od klevete

Autor Dragana Božić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Bijeljini da smatra da je uvrštavanjem klevete i uvrede u Krivični zakonik Republike Srpske, važnije zaštititi čovjeka koji je bespravno, lažno oklevetan nego dozvoliti nekom da slobodno laže o nekom.

 Srn2023-3-10_1720894_2.jpg Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

On je ponovio da ovim zakonskim rješenjem niko nije napadnut, da nije namjera da se neko progoni, te da će svi da egzistiraju i rade slobodno, ali uz odgovornost za ono što čine.

Dodik je naglasio da su i on i svi u Vladi Republike Srpske spremni da razgovaraju sa svima, sa novinarima i svima koji su zainteresovani za ovaj zakon, o svim nejasnoćama.

"Izgubili smo kriterijum i poštovanje za prave novinare koji se bave profesionalno svojim poslom. Sad se samo čeka šta će neka bitanga da kaže i ništa drugo nije važno i neke medijske kuće fosriraju svoje poslovanje na tome", rekao je Dodik novinarima u Bijeljini.

On je naglasio da vlast u Srpskoj ne želi i neće da presuđuje, da ovim zakonskim nacrtom nije predviđena kazna zatvora, nego samo novčana kazna, te da sve mora da bude dokazano na sudu.

"Ako sam i ja taj koji mora da odgovara krivično i politički za ono što radim, zašto ne bi i novinari? Bilo ko formira lažne profile u Federaciji BiH, pa te sadržaje sam plasira, kao što radi BN, pa prenese kao originalno...Zar to treba da bude normalnost?" , upitao je Dodik

Dodik je istakao da se digla galama oko nacrta tog zakona i da ispada da oni koji kritikuju ovo rješenje štite one koji kleveću i lažu.

"Nekoliko njih koji se osjećaju ugroženo, da ne mogu da kleveću, huškaju čitavu novinarsku zajednicu i žele da uvuku u taj svoj tor suprotstavljanja", rekao je Dodik.

On je naglasio da to nije tako, te da je i juče na konferenciji za novinare, u ragovoru sa novinarskom zajednicom govorio o tome i mnoge stvari objasnio.

"Oni se bune oko nečega što se uopšte još nije desilo, radi se o nacrtu zakona, koji ide u javnu raspravu. Rekli smo da ćemo uvažiti svako mišljenje", rekao je Dodik i dodao da je očigledan ogroman strah kod onih koji ne mogu drugačije da egzistiraju nego da iznose laži koje vrijeđaju ljude.

On je pozvao novinare da predlože ako imaju bolja rješenja.

Dodik je rekao da je juče od nekih novinara čuo da je nacrt zakona u redu, te da sve to postoji u EU, ali da tamo postoje sudije.

"Evo (kod nas) sudije kontrolišu Amerikanci, veći dio kontroliše i međunarodna zajednica, svi to znamo. Neki dan kaže američki ambasador (Majkl Marfi) `Avazu` da ima korumpiranih sudija, ali ima i onih sa kojima mi dobro radimo`. Šta ima ambasador da radi sa sudjama i tužiocima, osim da ih gura da podmeću, da podižu krivične prijave pred izborne kampanje... Eto šta on radi, ali polako to sve prolazi", kaže Dodik.

Dodik je naglasio da su on kao predsjednik Republike Srpske, kao i Narodna skupština i Vlada jedini koji imaju pravo da govore u ime naroda jer ih je on birao.

"Narod je nama dao mandat, a da li mi to radimo ispravno pokazaće sljedeći izbori, kao i u svim drugim zemljama", rekao je Dodik. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE