• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar pravde o novom zakonu o NVO: Bolja uređenost i sprečavanje destabilizacije ili finansiranja terorizma (VIDEO)

Autor Dragana Božić

Donošenje zakona ima više ciljeva, a jedan od njih je bolja i konkretnija uređenost i funkcionisanje oblasti koja se tiče neprofitnih organizacija, rekao je ministar pravde RS Miloš Bukejlović.

 Bukejlović o zakonu o NVO Izvor: Brankica Spasenić, mondo.ba

Kako je naveo, primarni cilj za usvajanje ovog Nacrta je prije svega bila jedna vrsta javnosti rada neprofitnih organizacija.

"Javnost rada bilo koje neprofitne organizacije, bilo državne ili nevladine veoma je bitna jer podiže transparentnost, a time se ojačavaju temelji prava, ali i povjerenje građana. Ovim zakonom će se pored redovnog poslovanja uvesti jedna vrsta inspekcijskog nadzora", rekao je Bukejlović.

Istakao je da je drugi bitan cilj prevencija zloupotrebe neprofitnih organizacija.

"Svjedoci smo da te zloupotrebe dovode do incidenata i u mnogo uređenijim državama, a radi se o organizacijama koje kroz nelegalne tokove novca koriste ova sredstva za pravljenje jedne vrste društvene destrukcije i destabilizacije ili finansiranja terorizma", rekao je Bukejlović koji u videu Ministarstva pravde govori i o tome kako su zemlje regiona regulisale rad neprofitnih organizacija.

Pogledajte video!

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović o zakonu o NVO
Izvor: YouTube/Mondo BiH

Podsjećamo, u Nacrtu Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji je usvojila Vlada Srpske nevladine organizacije u Srpskoj moraće da prijavljuju svaku marku koju dobiju od stranih zemalja Ministarstvu pravde u polugodišnjem i godišnjem finansijskom izvještaju i to sa naznakom uplatioca, visini uplaćenog novca kao i izvještaj o utrošku.

Novčane kazne, ako ne budu dostavljali izvještaje o poslovanju iznose od 1.000 do 5.000 maraka, a biće im zabranjen rad ako koriste govor mržnje ili podstiče vjersku ili drugu netrpeljivost s ciljem postizanja političkih ciljeva

Tim zakonom definisano je i uspostavljanje posebnog Registra neprofitnih organizacija u Republici Srpskoj koje finansiraju ili pak na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog uticaja.

Registar će biti uspostavljen pola godine nakon što zakon stupi na snagu i to pod okriljem Ministarstvo pravde RS.

Istim aktom definisano je da neprofitnim organizacijama nije dozvoljeno političko djelovanje niti obavljanje političke aktivnosti.

"Političkim djelovanjem ne smatra se djelovanje u oblasti nauke, kulture, socijalne i zdravstvene zaštite, sporta, zaštite potrošača, zaštite prava nacionalnih manjina i lica sa invaliditetom ali i drugo", navedeno je u zakonu.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE