• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU pozvala Srpsku da povuče Nacrt zakona o kriminalizaciji klevete

Autor Dušan Volaš

Evropska unija pozvala je Republiku Srpsku da povuče izmjene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se kriminalizuje kleveta i uvreda i da obezbijedi punu zaštitu slobode izražavanja i medija.

 EU pozvala RS da povuče zakon o kriminalizaciji klevete Izvor: Shutterstock

EU je izrazila žaljenje povodom izglasanih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kojima se ponovo uvode krivične sankcije za klevetu, izjavio je portparol EU Peter Stano.

"Ovakve zakonske izmjene bi nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva", ocijenio je Stano, saopštila je Delegacija EU u BIH.

Evropski savjet, navodi se dalje, dodijelilo je Bosni i Hercegovini kandidatski status u decembru 2022. godine, uz opasku da kandidatski status dolazi sa velikim očekivanjima.

Još se ističe da je Evropska komisija u svojoj preporuci za dodjelu kandidatskog statusa definisala korake na kojima BiH treba raditi, a jedan takav korak je i jačanje slobode izražavanja i slobode medija.

"Današnja odluka je nesporno korak u pogrešnom smjeru sa užasavajućim efektom na slobodu medija u Republici Srpskoj, dok istovremeno dovodi u pitanje stratešku opredijeljenost vladajućih stranaka u RS za pristupanje BiH Evropskoj uniji", naglasio je Stano.

Prema njegovim riječima, ako ovaj zakon na kraju bude usvojen, imaće ozbiljne posljedice na okruženje za civilno društvo i slobodu izražavanja i medija u Republici Srpskoj, kao, kako se naglašava, žalostan i nesumnjivo veliki korak unazad u zaštiti osnovnih prava.

"Ispunjavanje ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju komisije je preduslov da Bosna i Hercegovina otvori pristupne pregovore", kazao je Stano, dodavši da EU očekuje od svih vlasti da konstruktivno rade na rešavanju 14 ključnih prioriteta, za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

Narodna skupština RS je usvojila nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojima se kleveta i uvreda definišu kao krivično djelo.

U predloženom zakonu za uvredu i klevetu predviđene su ogromne novčane kazne, koje se kreću i do pedeset hiljada evra, kao i kazna zatvora.

Beta

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE