• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanik SDS-a o manjkavosti novog zakona: "Došlo bi do haosa"

Autor Brankica Spasenić

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović kazao je u uvodnoj riječi u Narodnoj skupštini RS, obrazlažući sporni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, da će uslijediti obimna javna rasprava, koja će, kako je zaključio Odbor za zakonodavstvo, trajati 60 dana

 viber_image_2022-12-21_12-41-55-594.jpg Izvor: Mondo/Slaven Petković

Poslanik SDS-a Dragomir Vasić detaljno je obrazložio sve manjkavosti ovog zakonskog rješenja koji je posljednjih dana izazvao burne reakcije u javnosti.

Vasić rekao da je uvreda već regulisana Zakonom o javnom redu i miru (JRM), a kleveta Zakonom o zaštiti od klevete. Podvukao je da predlagač mora dati odgovor koji od ova dva zakona ima veću snagu.

"Došlo bi do haosa u primjeni ovog zakona i pravna nesigurnost. To je sto posto. Ponovo uvođenje krivične odgovornosti za klevetu uvelo bi pravnu nesigurnost jer niko ne ne zna po kojem bi zakonu odgovarao počinilac ili bi po oba? Stvoren je dualizam", istakao je Vasić.

Poručio je da postoji čitav niz nelogičnost, uz primjer da prema postojećem zakonu o JRM - ako nekoga grubo uvrijedimo kazna do 800 KM, a za vrijeđanje, po novom zakonu, propisano je do 20.000 KM.

Govoreći i o mogućnosti da se novčana kazna zamijeni zatvorskom i to u vrijednosti 100 KM za jedan dan, te odredbu da se na ovaj način može izdržavati samo dvije godine u zatvoru, Vasić je dodao da bi se na ovaj način mogla zamijeniti samo novčana kazna do oko 70.000 KM.

"Mediji će završtii u stečaju ukoliko nemaju novca da plate kaznu. Predlažem da se poglavlja protiv časti i ugleda izbace i da se riješe kroz postojeći zakon i uvrsti uvreda kao delikt, a novčane kazne prilagode trenutnom stanju u društvu", dodao je Vasić.

On je kazao i da su spornom nacrtu zakona prevelika ovlaštenja data postupajućim tužiocima.

Vasić je predložio da se donese zakon o medijima i javnom informisanju sa listom medija i profesionalnim standardima, kako bi se odredilo ko se i pod kojim uslovima može baviti ovim poslom.

Srđan Mazalica (SNSD) je podsjetio da je spomenuti nacrt zakona izazvao brojne reakcije u posljednje vrijeme, te poručio da ga treba posmatrati mnogo šire od toga "koji bi problem mediji mogli imati".

"Mediji ne bi trebali biti nezadovoljni, jer zakon pruža široke mogućnosti za izuzimanje medija i novinara", dodao je.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE