• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik ne odustaje: Nacrt zakona o kriminalizaciji klevete biće usvojen sljedeće sedmice

Autor Brankica Spasenić

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je danas, nakon sastanka vladajuće koalicije u RS, okupljene oko SNSD-a, da će sljedeće sedmice u NSRS biti usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS.

 Dodik i vladajuća koalicija Izvor: Mondo - Brankica Spasenić

Ovaj nacrt zakona nalazi se na dnevnom redu aktuelne, druge redovne sjednice NSRS, a od kada je Vlada RS utvrdila nacrt, ne prestaju reakcije domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

U spornom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS nalazila se nova glava krivičnih djela povrede ugleda i časti, a kleveta je propisana kao krivično djelo i predviđena je novčana kazna do 100.000 KM.

Najavio je da će u narednih sedam do deset dana biti predložen i zakon o neprofitnim organizacijama po uzoru na američki zakon, te da će svaki subjekt koji funkcioniše u RS biti obavezan da prijavi finansijsku podršku od stranih subjekata, ali da niko neće biti „progonjen i zatvaran“, nego će biti predviđene novčane kazne i onemogućavanje daljeg rada.

"Nepotrebno je dignuta galama. Zakon u nacrtu će biti usvojen sljedeće sedmice. Koalicija stoji iza toga, svi zainteresovani mogu učestvovati u javnoj raspravi, a mi ćemo obezbijediti da učestvuju i predstavnici stranaka. Ovo nije konačan prijedlog, ali vidim da je konačna galama. Mogu nastaviti dan i noć da stavljaju trake na usta i rade šta hoće. Mi nudimo razgovor kad se usvoji nacrt zakona, ne prije toga", kazao je Dodik.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE