• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protiv koga i čega su izmjene Krivičnog zakonika? Poslanici se žalili novinarima da su bili žrtve klevete (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U NSRS je danas organizovana rasprava predstavnika novinarske zajednice i zainteresovanih organizacija sa poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske o Nacrtu izmjena Krivičnog zakonika RS koji se nalazi u prijedlogu dnevnog reda sutrašnje sjednice.

 Rasprava novinara i poslanika o izmjena krivičnog zakonika RS Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Novinari su mahom apelovali na poslanike da ne podrže nacrt jer će najviše štete nanijeti upravo objektivnim novinarima.

"Ovo nije usmjereno protiv lažnih vijesti već protiv objektivnih novinara. Umjesto da povećamo kazne za napadače na novinare, uredimo zakon o transparentnosti vlasništva nad medijima i depolitizujemo javne servise mi se bavimo ovim", rekao je Siniša Vukelić iz Kluba novinara u Banjaluci.

Komentarišući obrazloženje koje se ovih dana moglo čuti od predlagača, da slične zakone imaju i zemlje Evropske unije, Vukelić je rekao da to samo pokazuje koliko je teško jednom donesen zakon izbrisati iz prakse. Upozorio je da ovo "pogađa" i građane i da će se odnositi na objave na društvenim mrežama, aplikacijama za poruke poput Vibera ili čak na izgovorenu "u kafani".

Povezano

Ivana Korajlić iz organizacije "Transparensi internešnal" je napomenula da Republika Srpska već ima zakonske mehanizme za zaštitu od klevete kao i od uvrede u Zakonu o javnom redu i miru i da ne vidi zašto je potrebna kriminalizacija uvrede i klevete.

Branimir Đuričić, novinar RTRS ponovio je stav Udruženja novinara Republike Srpske da zakon treba definisati preciznije.

"Nismo apriori protiv ali u ovoj fazi mi ovo ne možemo podržati".

Osvrnuo se na izmjene Krivičnog zakonika BiH koje je ranije nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i zbog kojih je Đuričić zaradio krivičnu prijavu i požalio se kako novinarska zajednica tada nije reagovala protiv Inckovih nametanja.

Davor Stanković novinar i urednik sa ATV smatra da izmjene imaju mnogo manjkavosti i da su im potrebne velike dorade, ali da je "verbalni delikt" već uveden pomenutim Inckovim izmjenama.

Što se tiče političara, šef Kluba poslanika "Pokreta za državu" Saša Grbić iz SDP-a je rekao da SDP osuđuje napade na novinare, a da je za njih prijedlog zakona neprihvatljiv.

Pročitajte i ovo

Mnogo govorljiviji je bio Srđan Todorović iz Socijalističke partije (SP).

"Mi ćemo čuti argumentaciju Vlade, danas smo čuli vašu argumentaciju. Iz uvažavanja prema novinarskoj zajednici smo tu. Smeta mi što nas dovodite u takvu poziciju sa pitanjima: zašto vi to predlažete? Nemojte da nas vrijeđate", rekao je Todorović nakon par proizivki od strane novinara.

Kaže da ovo nije prvi propis, tj. nacrt koji u konačnom rješenju može biti značajno izmijenjen, a nije prvi koji nije ni došao u prijedlog.

"Ako kopamo rovove nećemo doći do rješenja", rekao je on.

Naveo je par sopstvenih primjera gdje je bio žrtva klevete, kada je optužen za navodnu saradnju sa kompanijom koja je istraživala rude na području Ozrena pa su ga mještani napadali, ali i jedan direktan primjer nakon prijetnje tužbom jednoj televiziji, kada mu je rečeno:

"Slobodno me tuži. Mi imamo advokate i dobićeš 5.000 maraka odštete. Nama to ništa ne znači, mi tako dižemo gledanost i nastavićemo da te ocrnjujemo".

Lider Kluba poslanika PDP Igor Crnadak podsjetio je da je i on bio označen kao "izdajnik" na RTRS-u i da niko iz redova poslanika vladajuće koalicije tada nije reagovao već navode samo primjere kada su oni bili žrtve. Ponovio je stav svoje stranke da se protive da se nacrt uvrsti na dnevni red sjednice NSRS.

Igor Žunić, poslanik SNSD-a pokušao je uvjeriti novinare da je namjera onih koji su kreirali nacrt (i dalje se ne zna ko su autori) da bude uređen "prljavi medijski i javni prostor koji kod nas postoji", a pritom je naveo primjer "BN portaloida".

Smatra da će izmjene zakona, ako budu usvojene, poboljšati stvari u javnoj sferi.

"Ne mislim da su ovo idealna rješenja. Boriću se da ih popravljamo, a budućnost će reći u kojem pravcu će ići ovaj zakon i kako će se usmjeravati", rekao je Žunić i najavio da će SNSD sutra podržati nacrt.

Novinari su poručili da nema smisla da bude kažnjena većina medija samo zato što pojedini kleveću i objavljuju, kako su to poslanici rekli, "naručene tekstove" o političarima.

Raspravi su prisustvovali i Suzana Gašić, iz kluba poslanika DEMOS-a, Tamara Damjanović (SPS), Zagorka Grahovac iz Liste za pravdu i red.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske nalazi se u Prijedlogu dnevnog reda sjednice NSRS koja počinje u utorak.

(Mondo)

Možda i

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE