• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo pravde RS o izmjenama Krivičnog zakona: Kleveta prisutna u svim pravnim regulativama zemalja regiona i EU

Autor Dušan Volaš

Tvrde da je ova pravna oblast u mnogim zemljama regulisana mnogo strožim kaznama, uključujući i zatvorsku

 Ministarstvo pravde RS o kleveti u krivičnom zakonu Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Proizvoljno komentarisanje izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske udaljava od konstruktivne i stručne rasprave i kvalitetnog zakonskog rješenja, ističu iz Ministarstva pravde Srpske i pozivaju sve zainteresovane da uzmu aktivno učešće u javnim raspravama i daju pun doprinos utvrđivanju prijedloga ovog zakona.

Iz Ministarstva ističu da objavljuju ovo saopštenje s ciljem objektivnog informisanja, a nakon izjava pojedinih političara i novinarskih udruženja o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koji je utvrdila Vlada Srpske.

Možda će vas zanimati

U saopštenju se napominje da je kleveta kao krivično djelo prisutna u svim pravnim regulativama zamalja regiona i EU, te je ova pravna oblast u mnogim zemljama regulisana mnogo strožim kaznama, uključujući i zatvorsku.

"Izjave pojedinih predstavnika udruženja i pojedinaca predstavljaju neodgovoran odnos prema javnosti i građanima, krajnje je neozbiljno koristiti neprecizne i površne političke fraze za ovako važnu temu koja zaslužuje stručni pristup prilikom komentarisanja, i iznošenja stavova u javnosti", dodaju iz Ministarstva.

U saopštenju se navodi da je izjava predsjednika PDP-a Branislava Borenovića da je licemjerno pozivati se na zemalje EU u kojima je kleveta krivično djelo - prebrza reakcija i neprovjerena tvrdnja.

"Podsjećamo da je zakonima u pojedinih zemalja EU kleveta sankcionisana čak zatvorskom kaznom, kao što je slučaj u Hrvatskoj", dodaju iz Ministarstva.

U javnosti su, kako se navodi, prisutni pozivi Udruženja BH novinari u kojima se traži od međunarodne zajednice da reaguje i izvrši pritisak kako bi se obustavilo donošenje pomenutog zakona.

"Napominjemo da zemlje iz kojih dolaze navedeni međunarodni predstavnici, u svojim zakonskim regulativama imaju klevetu definisanu kao krivično djelo, i sankcionisana je strožim, čak i zatvorskim kaznama", dodaju iz Ministarstva.

Možda će vas zanimati

S ciljem transparentnog i objektivnog informisanja, iz Ministarstva pozivaju sve zainteresovane predstavnike medija, političkih stranaka, i građane da uzmu aktivno učešće u javnim raspravama i tako daju pun doprinos do utvrđivanja prijedloga ovog zakona.

"Takođe, pozivamo na saradnju i dijalog, jer nas proizvoljno komentarisanje udaljava od konstruktivne i stručne rasprave i kvalitetnog zakonskog rješenja, koji prije svega treba da uredi na najbolji način ovu oblast i pruži zaštitu svima, te da bude na korist budućim generacijama", dodaju iz Ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju na tragični događaj koji je rezultirao gubitkom jednog mladog života, zbog ismijavanja na društvenim mrežama.

"Era društvenih mreža donijela je drugačije načine izražavanja, ali sa sobom nosi opasne i teške posljedice koje mogu prouzokovati događaje sa tragičnim ishodima", navode iz Ministarstva i ističu da pomenuti zakon ima za cilj da uredi ovu oblast na korist i zaštitu cjelokupne zajednice.

Možda će vas zanimati

U saopštenju se dodaje da će javnost biti blagovremeno informisana o terminima i mjestu održavanja javnih rasprava.

Tekst Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske može se preuzeti na internet stranici Ministarstva pravde.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE