• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompanija "Lykos" prijeti tužbom građaninu Jezera: Zbog objava na "Fejsuku" im pale dionice na berzi?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Kompanija koja istražuje rude u Jezeru je poslala opomenu pred tužbu za klevetu jednom stanovniku ovog mjesta zbog objava na društvenoj mreži "Fejsbuk".

 Lykos prijeti tužbom mještaninu Jezera zbog objave na Fejsbuku Izvor: Opština Jezero

Advokati Društva sa ograničenom odgovornošću "SNK" Metali se pozivaju na Zakon o kleveti RS i navode da opomenu šalju zbog sumnje da je ovaj mještanin, kako tvrde, nekoliko mjeseci konstantno javno izražavao neistine putem sredstava javnog informisanja, najviše putem aktivnosti na društvenim mrežama, urušavajući ugled i reputaciju "SNK Metala", a samim tim i kompanije "Lykos balkan metals".

Dalje navode da je zbog komentara prouzrokovana šteta kompaniji i da će ako se ove aktivnosti nastave, kompanija biti prinuđena da ponese tužbu nadležnom sudu u cilju zaštite svojih prava i interesa kao i zahtjev za naknadu štete i izgubljene dobiti "koja se sastoji u cijeni palih dionica (na berzi) nakon negativne kampanje".

Šta u Lykosu kažu o istraživanjima?

"Namjerno iznošenje i širenje dezinformacija i sumnji putem društvenih mreža, stvarajući pogodno tle za urušavanja poslovnog ugleda uzrokuju objema kompanijama probleme i rezultiralo je time da iste troše resurse neutrališući neistine i boreći se sa negativnim komentarima", piše u opomeni.

Mondo je imao uvid i sporne objave optuženog građanina. Dijelio je ("šerovao") objave sa "fejsbuk" stranica građana koji se protive geološkim istraživanjima u Jezeru. U jednoj od njih su slike sa terena gdje se vrše istraživanja, uz ironične opise autora ("da li su ovo korita za stoku"), zatim fotografije i opis jednog mjesta na kojem je Republička inspekcija utvrdila da navodno nije bilo istraživanja, a mještani su prije toga fotografisali građevinske bušilice. U jednoj objavi je opis rudnika i posljedica rudarenja u jednoj drugoj zemlji.

"Mora se dokazati uzročno-posljedična veza između pisanja i objava, sa nastalom štetom"

Komentarišući optužbe za klevetu zbog pisanja ili objavljivanja na društvenim mrežama, advokat iz Banjaluke Aleksandar Jokić kaže da jedina razlika u odnosu na redovne predmete jeste što se treba dokazati vlasništvo, odnosno kontrola (virtuelnog/digitalnog) profila.

"To znači dodatne dokaze u slučaju negiranja pasivne legitimacije tuženog. Imajući u vidu da je za postojanje klevete neophodno da se iznosi ili pronosi nešto neistinito i da se tako trećim licima jasno ukazuje na identitet lica o kome se iznose navodi, to nema prepreka da se kleveta izvrši i na društvenim mrežama. Ovo je naročito moguće ako se objave pišu javno i ne ograničava krug korisnika koji mogu da ih vide", kaže Jokić za Mondo.

Za konkretan slučaj smatra da je u pitanju "prenošenje" da su vjerovatno male šanse da bi sud to usvojio.

Drugi pravnici koje smo konsultovali ističu da se mora dokazati uzročno-posljedična veza između pisanja i objava, sa nastalom štetom ( u ovom slučaju finansijska šteta na berzi) i da je to prilično teško, te da ovakve slučajeve više vide kao "pritisak na kritičare", ali da oni (kritičari) u svakom slučaju moraju da vode računa o onome što objavljuju, posebno ako se radi o činjenicama.

Lykos: Štetu će neko morati da plati

Prethodno je odbornicima Skupštine opštine Jezero sa iste adrese stigla opomena jer su glasali za zaključak kojim traže od Vlade RS da ukine rješenja za geološka istraživanja na teritoriji opštine.

U kompaniji "Lykos" su povodom opomena odbornicima za Mondo rekli da ih ti što su članovi kolektivnog organa odlučivanja (Skupštine), ne abolira za pojedinačno izgovoreni navod, štetnu radnju, klevetu, ili bilo kakav vid lične odgovornosti.

"To se ne odnosi na odgovornost odbornika za njihov izbor u pogledu glasanja, to je njihovo pravo i obaveza. Ali je njihovo pravo i obaveza, takođe, da kao javne ličnosti i izabrane osobe vode računa o izgovorenom, pa tako ako se npr. za naše privredno društvo kaže da nezakonito radi, a za navedeno nema ni jedan dokaz, ako se našem društvu osporava već dodijeljeno pravo bez valjanog zakonskog razloga, te ako je zbog toga izvjesno nastupanje štetnih posljedica po privredno društvo, odbornici moraju znati da će privredno društvo radi zaštite svojih prava pokrenuti sudski postupak, pred domaćim ili inostranim sudovima radi naknade štete. Tu štetu će u konačnici neko morati da plati i smatrali smo da je dobro da odbornicima bude poznata navedena činjenica", stoji u odgovoru koji smo dobili.

Navode i da su Ministarstvu energetike i rudarstva skrenuli pažnju na mogućnost nastanka štete, izazvane ograničenjem ranije već dodijeljinih prava ovoj kompaniji, bez valjanog razloga. Iz Ministarstva još nismo dobili odgovore na pitanja i komentar povodom ove teme i tvrdnji aktera.

Resorni ministar Petar Đokić ranije je prokomentarisao da ministarstvo ništa "ne može raditi mimo zakona i rizikovati sudske sporove".

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE