• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Po ugledu na Sjedinjenje Države: EU priprema ZAKON o "STRANIM AGENTIMA"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

EU priprema zakon kojim će natjerati nevladine organizacije, savjetovališta i akademske institucije da otkriju bilo kakav dio finansiranja izvan Unije, u okviru borbe protiv stranog uticaja u bloku, objavio je list "Politiko" pozivajući se na tri izvora.

 EU priprema zakon o stranim agentima Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/PaulGrecaud

Planirani zakon, koji je u veoma ranoj fazi, sličan je relevantnim zakonima u Australiji i SAD, piše "Politiko" u tekstu pod nazivom "Zakon EU o 'stranim agentima' prepao NVO (nevladine organizacije)".

Jedan od anonimnih izvora izjavio je za "Politico" da verzija koja je planirana u EU vjerovatno neće biti usmjerena protiv pojedinaca, ali će natjerati komercijalne i neprofitne organizacije u EU da otkriju finansiranje koje se odnosi na transakcije kao što je plaćanje akademskih studija.

"Politiko" piše da se očekuje se da zakon bude završen do kraja maja, prenosi agencija Srna.

Evropa se posljednjih godina bori protiv operacija stranog uticaja, od onoga što je "Politiko" nazvao "ruskim hakerskim i kapanjama curenja podataka dizajniranim za promjenu ishoda izbora", preko kineskih grantova za univerzitete čiji je cilj, navodno, "oblikovanje retorike o ljudskim pravima", do najnovijeg skandala u Evropskom parlamentu u koji je, navodno, umiješan Katar.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je u septembru "paket za odbranu demokratije", čime je započet rad da zakonu o stranom uticaju koji predvodi potpredsjednik Evropske komisije za pitanja pravosuđa Vera Jurova.

Međutim, kritičari takav vremenski proračun nazivaju "nezgodnim", jer EU pojačava rad na prijedlozima baš u vrijeme kada su u Gruziji počeli protesti zbog sličnog zakona kojim bi se organizacije natjerale da se registruju kao "agenti stranog uticaja" ukoliko više od 20 odsto finansiranja dobijaju iz inostranstva. Zakon u Gruziji povučen je nakon protesta.

Možda će vas zanimati

Zvaničnik Komisije ističe da se, očigledno, radi o osjetljivom pitanju i napominje da je sve u ranoj fazi prikupljanja informacija od širokog spektra aktera, kako bi se osiguralo to da se sve radi sa "ispravnim pristupom".

Pokazujući koliko je to osjetljivo pitanje, nevladine organizacije se bune oko preliminarnog upitnika poslatog u ime Komisije koji treba da bude uključen u procjenu uticaja koja bi trebalo da bude završena u aprilu, kao dio izrade zakona.

Prema primjerku upitnika, u koji je "Politiko" imao uvid, od ispitanika se već traži da detaljno otkriju izvore finansiranja izvan EU.

Pojedine nevladine organizacije izrazile su zabrinutost da bi lideri, u slučaju da Evropa nastavi sa izradom svoje verzije zakona koji je na snazi u SAD, mogli da koriste zakon za "suzbijanje prodemokratskih snaga" u svojim zemljama.

Jedan od zvaničnika najavio je da će Jurova kasnije ove sedmice održati niz sastanaka sa grupama civilnog društva, kako bi odagnala zabrinutost.

Podsjećamo, u RS je najavljeno - bar ako je suditi po izjavi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika - da će uskoro biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, koji će biti identičan američkom zakonu (kolokvijalno nazvanom "Zakon o registraciji stranih agenata").

Najava je izazvala brojne reakcije predstavnika civilnog sektora u Srpskoj, a reagovali su i iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Optužili su Dodika da želi da "uvede ruske zakone", a pojasnili su da američki Zakonu o registraciji stranih agenata iz 1938. (FARA), propisuje da se pojedinac ili organizacija koji se bave zastupanjem ili lobiranjem u ime stranog nalogodavca moraju registrovati pri Ministarstvu pravosuđa i prijaviti prirodu njihovog odnosa, aktivnosti i finansijsku naknadu.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE