• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik odgovorio Samanti Pauer: Prozvao USAID koji je prošle godine podržao

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U nastavku polemike između predsjednika Republike Srpske i predstavnika vlasti Sjedinjenih Američkih Država povodom najava donošenja tzv. zakona o djelovanju nevladnih organizacija, Dodik je ponovio stav da RS želi da prepiše zakon od SAD.

 Milorad Dodik odgovorio Samanti Pauer Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Dodik je na Tviteru, odgovarajući na objavu Samante Pauer, napisao da je Republika Srpska "inspirisana upravo američkim zakonom i najvišim standardima u zaštiti ljudskih prava i sloboda, među kojima je i sloboda govora, koja podrazumijeva odgovornost, što je slučaj u najrazvijenijim zapadnim društvima".

"Mi kopiramo američki model zbog kojeg su SAD postale jedna od svjetskih velesila. Zanimljivo je da baš direktorka USAID-a reaguje, znajući da se preko USAID-a finansiraju mnogi 'projekti' u BiH", napisao je Dodik.

Pauer je danas na Tviteru objavila da predsjednik Republike Srpske "prati druge u regionu i ide opasnim antidemokratskim putem u pokušaju da donese nacrte zakona inspirisane Kremljom koji građanima oduzimaju njihova osnovna prava, ućutkuju neslaganje i omogućavaju da korupcija nesmetano cvjeta".

Samanta Pauer je administrator Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), bila je ambasador SAD u UN i izvještač američkih medija tokom rata u BiH.

Kada je boravila u posjeti BiH, u januaru 2022. godine, osim zvaničnika u vlasti, sastala se i sa predstavnicima civilnog društva i mladim aktivistima, kao i novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, borcima za zaštitu životne sredine i privrednicima na čelu malih preduzeća.

Dodik je u to vrijeme bio član Predsjedništva BiH i nakon sastanaka, na kojem je izbjegao fotografisanje sa američkom delegacijom, rekao je da je USAID u proteklim godinama dao ozbiljan novac Srpskoj i izrazio zadovoljstvo što se ne pravi razlika u planovima Pauerove u vezi sa pomoći Srpskoj.

"Ostajemo posvećeni saradanji sa USAID-om i podržavam projekte na niovu BiH",rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, u januaru 2022. godine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je najavio da će uskoro biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, koji će biti identičan američkom zakonu. On je dodao da će biti preuzeta terminologija, te će samo "umjesto SAD pisati Republika Srpska".

Iz Ambasade SAD je pojašneno da se prema Zakonu o registraciji stranih agenata Sjedinjenih Država iz 1938. (FARA), pojedinac ili organizacija koji se bave zastupanjem ili lobiranjem u ime stranog nalogodavca moraju se registrovati pri Ministarstvu pravosuđa i prijaviti prirodu njihovog odnosa, aktivnosti i finansijsku naknadu.

"Javnost je informisana o tim registracijama. FARA ne zabranjuje niti ograničava bilo kakve aktivnosti te se ne primjenjuje na nezavisne medije niti organizacije civilnog društva. FARA omogućava javnosti da bude informisana o aktivnostima stranih agenata u Sjedinjenim Državama bez ograničavanja slobode govora ili udruživanja na bilo koji način", naveli su u Ambasadi SAD.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE