• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američka delegacija u Predsjedništvu: Dodik se nije htio slikati, evo šta je rekao poslije sastanka

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Šefica američke organizacije USAID Samanta Pauer danas je u Sarajevu razgovarala sa članovima Predsjedništva BiH.

 Samanta Pauer u Predsjedništvu BiH Izvor: Predsjedništvo BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poslije sastanka je izjavio da Republika Srpska ostaje posvećena miru i da Republika Srpska nema plan koji bi išao ka secesiji, već ostaje pri politici poštivanja Ustava BiH da bi joj se obezbijedilo ono što joj po Ustavu i pripada.

Dodik je rekao da se ne mogu prihvatiti prethodne reforme koje su rađene u atmosferi i u ambijentu stalnih pritisaka i zavrtanja ruku.

On je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu poručio da Republici Srpskoj nije preostalo ništa drugo nego da nastavi sa svojim aktivnostima zacrtanim u zaključcima Narodne skupštine.

Dodik je rekao da je već zakazana sjednica Narodne skupštine na kojoj će biti nekoliko tačaka dnevnog reda o tome.

Amerikanci ''rovare'' po Tužilaštvu BiH

Dodik je potvrdio da su do njega došle informacije o tome da službenici američke Ambasade "rovare" po Tužilaštvu BiH i traže podizanje optužnice protiv njega.

"Protiv mene se ne vodi nijedan postupak ni na jednom sudu, ni ovdje ni u regionu. Protiv mene nema optužnice, a pogotovo ne za korupciju. Potrebno im je da podignu bilo kakavu optužnicu da bi napravili medijsku hajku", smatra Dodik.

Dodik upitao je ko daje pravo SAD da se bavi pitanjem korupcije u BiH budući da nema nijednog poziva, odluke Predsjedništva BiH ni bilo čijeg zahtjeva da se time bavi, ocijenivši da se Amerika na taj način upliće u unutrašnje stvari BiH.

Dodik je istakao da je na današnjem sastanku članova Predsjedništva BiH sa Samantom Pauer u Sarajevu bilo je riječi i o korupciji i da je to čista floskula.

povezano

"Niko ne tvrdi da nema korupcije u BiH, ali jednako tako ima korupcije i u Americi i njihovi mediji ništa manje nisu opterećeni raznim koruptivnim pričama i aferama", istakao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, to postaje već ozbiljno pitanje miješanja u unutrašnje stvari.

"I ja se zalažem da se organi BiH i Republike Srpske institucionalno bore protiv korupcije i spreman sam da podržim svaku vrstu takve aktivnosti. Na današnjem sastanku to nije rečeno, ali ovih dana Pauerova je govorila o tome da sankcije prema meni imaju odgođeno djelovanje u smislu da mi se da neko vrijeme da promjenim stav i ponašanje", rekao je Dodik.

To znači, pojasnio je, da bi, kada bi ih poslušao i radio ono što oni hoće, istog dana i istog trenutka prestao biti koruptivan. "To je u najmanju ruku neozbiljno i mislim da stvari postaju svakome jasne", rekao je Dodik.

Iz EUFORA poručili da bezbjednost u BiH nije ugrožena

Srpski član Predsjedništva je poruči da građani BiH ne treba da se boje rata.

Dodik je podsjetio da je i zamjenik načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu Bris Hude jasno rekao da nema potrebe za raspoređivanjem NATO snaga u BiH.

"To smo znali i ranije tako da je, uz ono što je rekao komandant Eufora, vidljivo da je sve ovo bilo spekulativnog karaktera. Nije ugrožena bezbjednost građana u BiH", rekao je Dodik.

On je rekao da je i Hude poručio da će otići u Brisel i reći da ne postoje nikakve bezbjednosne prijetnje u BiH.

"S naše strane ne dolaze pozivi za rat. Sve drugo je u sferi spekulacija koje su proizveli neki političari, pravili federalni mediji. NJihova aktivnost da zajedno pokušaju da, angažovanjem muslimanske dijaspore širom svijeta i ovdje uz medijske spekulacije, animiraju i dođu do intervencije, gotovo da su slomljene izjavama zamjenika načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu", pojasnio je Dodik.

USAID dao značajan novac Srpskoj

Dodik je rekao da je USAID u proteklim godinama dao ozbiljan novac Srpskoj i da je iskazao zahvalnost na ovom današnjem sastanku. Rekao je da je zadovoljan da se ne pravi razlika u planovima Pauerove u vezi sa pomoći Srpskoj.

"Ostajemo posvećeni saradanji sa USAID-om i podržavam projekte na niovu BiH", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je atmosfera bila takva zbog njenih ranijih stavova, pristrasnost koju je ranije pokazivala Paureova, što se nije primijetilo na današnjem sastanku.

"Želim da vjerujem da je posvećena projektima USAID-a", dodao je on.

Rekao je i da Republika Srpska nastavlja aktivnosti na povratku njenih oduzetih nadležnosti.

Razgovaramo o Vučićevoj molbi

Dodik je zahvalan predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je pokazao interes za vraćanje srpskih predstavnika u rad u zajedničke institucije na niovu BiH.

On je podsjetio da srpski predstavnici, prema zaključcima Narodne skupštine, mogu da učestvuju u radu kada je u pitanju interes Srpske.

"Nećemo molbu Vučića staviti sa strane, razgovaraćemo o toj temi u narednim sedmicama", rekao je Dodik na konfereciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da Republika Srpska ostaje posvećena Ustavu BiH.

Samanta Pauer je u Predsjedništvo BiH stigla pratnji američkog ambasadora Erika Nelsona, a nakon što su se pozdravili sa Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, Dodik se uputio ka svom mjestu za stolom što je Komšić propratio odmahivanjem rukama.

Komentarišući pomenutu situaciju, Dodik je na pres konferenciji rekao da fotografisanje nije bilo predviđeno ni najavljeno.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE