• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trilateralni dogovor o BiH: Za sada fali podrška Sarajeva

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovo je izrazio spremnost da zajedno sa predsjednicima Turske i Srbije, Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića, pokušaju da sa političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u BiH, postignu odgovor o prevazilaženju krize.

 Zoran Milanović Izvor: Ana Marija Katic/[email protected], Kabinet predsjednika Hrvatske

Iz kabineta hrvatskog predsjednika naveli su da je za Hrvatsku ključno da se Hrvatima u BiH garantuje legitimna zastupljenost u organima vlasti i da se prestane sa njihovim preglasavanjem.

"Predsjednik Milanović je u novembru prošle godine predložio posredovanje trojice predsjednika - Hrvatske, Srbije i Turske - smatrajući da takav format posredovanja može pomoći dogovoru između tri konstitutivna naroda u BiH - Hrvata, Srba i Bošnjaka", podsjetio je portparol hrvatskog predsjednika Nikola Јelić.

Povezano

Јelić je za zagrebački dnevnik izjavio da Hrvatska ima ustavnu obavezu da brine o položaju Hrvata u BiH, kao što joj je, kako je naveo, i strateški interes cjelovita i stabilna BiH kao zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Јelić je pojasnio da inicijativa hrvatskog predsjednika jedino ima za cilj da obezbijedi ravnopravnost naroda u BiH.

"Predsjednik Milanović predlagao je posredovanje trojice predsjednika isključivo s ciljem da se osigura ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i njihova legitimna zastupljenost u organima vlasti", rekao je Јelić.

Nakon susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i turskog kolege Erdogana u nedjelju u Ankari, gdje je bilo riječi o ovoj temi, Јelić kaže da je Milanoviću drago da razgovori zainteresovanih strana idu u tom smjeru i vjeruje da takav format posredovanja ima realne izglede za uspjeh.

"Ako je moguće dogovoriti posredovanje te vrste, predsjednik Milanović će učestvovati , ali pri tome očekuje i podršku Vlade Hrvatske", naveo je Јelić.

Izetbegović odbacio inicijativu

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbacio je juče obnovljenu inicijativu predsjednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana da okupe lidere Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH u pokušaju prevazilaženja krize u BiH.

Izetbegović kaže da ne postoji dogovor o održavanju sastanka lidera tri naroda u BiH sa predsjednicima Turske i Srbije, te da se radi o pogrešnoj interpretaciji.

"BiH treba da predstavljaju institucije, a ne predstavnici stranaka. Radi se ustvari o jednoj odavno dogovaranoj trilaterali između BiH, Srbije i Turske", rekao je Izetbegović novinarima nakon sjednice Kolegijuma SDA.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je početkom nedjelje da će zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem okupiti lidere Bošnjaka, Hrvata i Srba.

"Sa predsjednikom Srbije Vučićem smo odlučili da okupimo tri lidera - Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspjeh. Došli smo do ove odluke", rekao je Erdogan.

Dodik prvi spomenuo ideju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u avgustu prošle godine izjavio je bi za BiH najbolje bilo da se postigne unutrašnji dogovor uz asistenciju, rekao je tada, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Par dana kasnije dodao da je situaciju u BiH moguće riješiti kroz posredovanje predsjednika Turske, Srbije, ali i Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi mogli da doprinesu da se održi dijalog.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE