• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska lobiranje u Americi plaća 80.000 dolara mjesečno

Autor mondo.ba

Republika Srpska (RS) unajmila je američku advokatsku kompaniju za lobiranje "McGinnis Lochridge" kako bi ih savjetovala i predstavljala u pravnim međunarodnim pitanjima. Srpska uslugu plaća 80.000 dolara mjesečno.

 Republika Srpska lobiranje u Americi Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/Nastco

Podatke je objavio sajt RSE (Radio Slobodna Evropa) pozivajući se na dokument koji je objavilo američko Ministarstvo pravde- Potpisnik dokumenta je ministar ekonomije i regionalne saradnje Republike Srpske Zlatan Klokić, kao i advokat unajmljene kompanije Martin T. Lutz.

U dokumentu koji predstavlja sporazum o angažmanu navodi se da su predviđanja kompanije kako će vladi Republike Srpske pomagati u sljedećim pitanjima:

"Pravna pitanja i obaveze Republike Srpske pod primjenjivim međunarodnim zakonom, uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge sporazume u kojima je Bosna i Hercegovina potpisnica, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima. Prava i obaveze Republike Srpske i Bosne i Hercegovine prema Kancelariji visokog predstavnika, Savjeta za implementaciju mira, Bezbjednostnom savjetu Ujedinjenih nacija, OSCE-a, Evropske unije, Savjeta Evrope i drugih."

Pročitajte i ovo

Pored toga, obaveze advokatske firme iz Teksasa biće da savjetuje po pitanju odnosa sa međunarodnom zajednicom, zatim pravnih pitanja koja se odnose na usklađivanje institucija i zakona Republike Srpske i Bosne i Hercegovine sa ustavnim okvirom BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, stoji u tekstu RSE.

Prema podacima dokumenta angažmana, "McGinnis Lochridge LLP" savjetovaće vladu Republike Srpske po pitanju usklađivanja zakona i institucija BiH i RS sa evropskim standardima u vezi sa pristupanjem Evropskoj uniji.

Područje djelovanja prema potpisanoj saradnji ne uključuje zastupanje Republike Srpske ili bilo kojeg njenog zvaničnika po pitanjima koja se tiču pripremanja ili vođenja parnica pred sudovima unutar ili van BiH.

"Bilo koje predstavljanje na sudovima bit će dogovoreno odvojeno", navodi se u dokumentu koje je objavilo američko Ministarstvo pravde. Prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA) koji je donesen 1938. godine, saradnja u političkim aktivnostima ili drugim sličnim aktivnostima utvrđenim statutom, obavezni su da Ministarstvu pravde prijave i javno objave saradnju sa takvim subjektima, kao i aktivnosti, primanja i isplate.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), američki advokat Martin Lutz koji je potpisao sporazum, naveo je kako on ne može da kometariše svoj rad za bilo kojeg klijenta.

"Slijedeći pravila pravne etike prema kojima djelujemo i naše obaveze o povjerljivosti podataka o klijentima, ne možemo javno komentarisati svoj rad za bilo kojeg klijenta, osim onoga što se nalazi u javnoj evidenciji, izuzev ako klijent nije to tražio. Naš klijent u ovom slučaju nije tražio da razgovaramo o našem radu s novinarima", rekao je Lutz za Radio Slobodna Evropa.

Angažman između teksaške kompanije i Republike Srpske dogovoren je na period od godinu dana, sa početkom od 01. januara ove godine. Ovo nije prvi put da je Republika Srpska potpisala ovakav sporazum sa istom kompanijom, a prošli ugovor sa "McGinnis Lochridge-om" trajao je od 1. maja do 31. decembra. prošle godine.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE