• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kovačević odgovorio Stejt departmentu: RS želi da kopira AMERIČKI, a ne RUSKI zakon

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da je očigledno da je Republika Srpska ponovo izložena žestokim pritiscima SAD-a.

 RS želi da kopira AMERIČKI, a ne RUSKI zakon Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Kovačević, koji je i portparol SNSD-a, kaže da je RS "žrtva antisrpske propagande prema kojoj je sve što Srbi rade uvijek označeno kao loše", samo zato što razmišlja o uvođenju dva nova zakona koja su u isključivoj nadležnosti Srpske.

"Vidjeli smo da se juče prvo oglasila Ambasada SAD u Sarajevu, te da je potom ulijedilo saopštenje Stejt departmenta, a da se na kraju oglasila i direktorka USAID-a Samanta Pauer. Ne smijemo da zaboravimo da je Pauerova za vrijeme građanskog rata u BiH bila ratni izvještač iz Sarajeva i jedan od glavnih promotera te jednostrane i lažne propagandne priče o ratu u BiH gdje su samo Srbi zločinci, a Bošnjaci samo i isključivo žrtve", naveo je Kovačević.

On je istakao da je očigledno da od te jednostrane lažne propagandne mantre ne mogu da odustanu ni danas, te da samo iz te perspektive gledaju na sva dešavanja u Srpskoj i BiH.

Ono što posebno vrijeđa u svim ovim saopštenjima, naveo je on, jesu lažni navodi da Srpska planira da uvodi neke ruske zakone (ovo su tvrdili u saopštenju Ambasade SAD) jer to nije na dnevnom redu niti će biti.

"Ono što jeste na dnevnom redu i zbog čega posebno zabrinjavaju ovakvi komentari iz američkih institucija i zbog čega ih smatramo posebno licemjernim jeste što je na dnevnom redu kopiranje jednog američkog zakona, i to u bukvalnom smislu - da samo tamo gdje piše SAD promijenimo i stavimo Republika Srpska", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, to će doprinijeti transparentnosti, objektivnosti i profesionalizaciji ukupnih odnosa i odnosa civilnog društva i svih onih koji djeluju u Republici Srpskoj.

Pročitajte i ovo

"Nadamo se da nismo dotakli neko osinje gnijezdo. Ne smijemo da zaboravimo da su SAD i zvanično objavile krajem prošle godine da su za borbu protiv takozvanog malignog ruskog uticaja u BiH uložile 80 miliona američkih dolara. Ukoliko znamo da je više od 99 odsto tog novca išao samo na programe u Republici Srpskoj, onda nam je potpuno jasno o čemu je tu riječ", naveo je Kovačević.

On je podsjetio da su iz Stejt departmenta istakli da, prema Ustavu BiH, moraju da se poštuju odluke Ustavnog suda BiH, ali su zaboravili napomenuti još nekoliko stvari koje takođe pišu u tom ustavu.

Prva je, naveo je Kovačević, da je imovina vlasništvo Republike Srpske i FBiH, a druga da Ustavni sud mora da čuva i štiti Ustav BiH, a ne da donosi odluke koje su u potpunoj suprotnosti sa onim što u Ustavu piše.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je najavio da će uskoro biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, koji će biti identičan američkom zakonu. On je dodao da će biti preuzeta terminologija, te će samo umjesto SAD pisati Republika Srpska.

Iz Ambasade SAD je pojašneno da se prema Zakonu o registraciji stranih agenata Sjedinjenih Država iz 1938. (FARA), pojedinac ili organizacija koji se bave zastupanjem ili lobiranjem u ime stranog nalogodavca moraju se registrovati pri Ministarstvu pravosuđa i prijaviti prirodu njihovog odnosa, aktivnosti i finansijsku naknadu.

"Javnost je informisana o tim registracijama. FARA ne zabranjuje niti ograničava bilo kakve aktivnosti te se ne primjenjuje na nezavisne medije niti organizacije civilnog društva. FARA omogućava javnosti da bude informisana o aktivnostima stranih agenata u Sjedinjenim Državama bez ograničavanja slobode govora ili udruživanja na bilo koji način", naveli su u Ambasadi SAD.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE