• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majić: Kleveta se u Srbiji često i neopravdano koristila protiv novinara

Autor Nikolina Damjanić

U Srbiji je do dekriminalizacije klevete došlo usljed prečeste i neopravdane upotrebe ovog krivičnog djela, na prvom mjestu u postupcima protiv novinara, kaže sudija Miodrag Majić za Mondo.

 Miodrag Majić dekirminalizacija klevete i novinari Izvor: Fonet, screen shot

Majić, koji je sudija Apelacionog suda u Beogradu, objašnjava da je nerijetko ovo djelo zloupotrebljavano kako bi se i na taj način gušila sloboda štampe.

"Novinari su bili iscrpljivani bezbrojnim postupcima u kojima bi dokazivali tačnost sopstvenih tvrdnji i sve to je posljedično imalo znatnog uticaja na i inače krhku nezavisnost medija na ovim prostorima. U tom smislu čini se da je, iako je stanje na planu slobode šampe i dalje izuzetno loše, kod nas dekriminalizacija donekle olakšala stvari", rekao je Majić za Mondo u intervjuu koji na našem sajtu možete pročitati u petak ujutrupovodom promocije njegove nove knjige u Banjaluci.

Sa druge strane, Majić upozorava na činjenicu da je javni govor (misli se na Srbiju) u toj mjeri degradiran i iskvaren da je u nedostatku ovakvog vida reakcije potrebno pronaći druge mehanizme kojima bi se pojedinci zaštitili od nekažnjivog širenja neistina koje o njima iznose neodgovorni i nevaspitani ljudi.

Podsjećamo da je ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović, obrazlažući nacrt izmjene Krivičnog zakonika RS koji podrazumijeva kriminalizaciju klevete, napravio paralelu, pojašnjavajući da isti zakon postoji u Srbiji. Međutim, kleveta je u Srbiji dekriminalizovana još 2012. godine.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE