Društvo

Na snazi narandžasto upozorenje: Očekuju se JAKI UDARI VJETRA u područjima oko SAVE

Autor Dušan Volaš

Za većinu područja u BiH za danas je izdato narandžasto upozorenje na kišu, grmljavinu i pojačan vjetar, te moguć grad.

Izvor: Shutterstock

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda saopšteno je da se najjači udari vjetra, više od 80 kilometara na čas, očekuju u široj regiji oko rijeke Save.

Narandžasto upozorenje odnosi se na zapadna, sjeverna, centralna i istočna područja, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Uz jače pljuskove, lokalno može pasti 15 do 35 litara kiše po metru kvadratnom.

Uz grmljavinu se očekuje vjetar brzine 45 do 65 kilometara na čas.

Stanovništvo se upozorava na smetnje i krhotine koje nosi vjetar, te moguće prekide u snabdijevanju električnom energijom.

RHMZ: Popodne moguće lokalne nepogode

U  BiH danas će biti sunčano uz umjerenu oblačnost, a krajem dana i u večernjim časovima u sjevernim područjima moguće je jače grmljavinsko nevrijeme.

Na krajnjem sjeveru, duž rijeke Save, očekuju se i lokalne nepogode uz jak vjetar i pojavu grada ponegdje, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prestanak padavina očekuje se do narednog jutra.

Vjetar će na jugu i zapadu biti umjeren, zapadni, na sjeveru i istoku slab i promjenljiv, a uveče i tokom noći na sjeveru jak, sjeverozapadni.

Najviša temperatura vazduha biće od 28 do 34, na jugu do 38 stepeni Celzijusovih.

U protekla 24 časa najviša padavina zabilježeno je u Prijedoru - 40 litara po metru kvadratnom, Srpcu 37, Mrakovici 31, Banjaluci 25 litara po metru kvadratnom.