Tradicionalni svinjokolj ove godine mogao bi izostati u mnogobrojnim domaćinstvima u Srpskoj, jer je pojava afričke kuge skresala ponudu ranjenika na tržištu, ali i povećala cijenu u odnosu na lani.
Prema riječima proizvođača, građani već zovu, raspituju se za cijenu i rezervišu ranjenike, ali se kriza svakako osjeti.
Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja regije Gradiška, Srbac, Laktaši i Prnjavor Dragiša Cvjetković potvrdio je za “Glas Srpske” da se ljudi već raspituju za tovne svinje, bez obzira na to što sezona krmokolja još nije počela.
"Kraj ovog mjeseca tradicionalno je rezervisan za krmokolj i ljudi zovu, raspitaju se za cijenu. Potražnje ima, ali samih svinja nema dovoljno, jer je zbog afričke kuga uništeno 50.000 svinja u Srpskoj", rekao je Cvjetković.
Potražnja je veća nego prije, jer kako kaže, zovu i iz Hercegovine, koja se do sada snabdijevala u Semberiji.
"Cijene su više nego lani pa mesne industrije i klanice za kilogram žive vage tovnih svinja treba da izdvoje 4,30 KM plus PDV, dok je za privatna lica pijačni barometar oko 5,50 KM", rekao je Cvjetković.
Ispričao je da se do sada za tradicionalni krmokolj tražila svinja od 150 do 200 kilograma, međutim toga sada skoro nema u ponudi.
"Sada će u ponudi biti klasa svinja od 120 kilograma. Kod građana se osjeti kriza i inflacija je učinila svoje, razumijemo da je teško izdvojiti 1.100 maraka za jednu svinju. To je zaista udarac na kućni budžet, ali kada se pogledaju svi inputi čija cijena je skočila, odnosno koliko je uloženo u proizvodnju, ta cijena je na granici rentabilnosti za proizvođače", kazao je Cvjetković.
Sa druge strane, kako kaže, prasića ima dovoljno, a cijena zavisi od kilaže pa je tako za kilogram žive vage potrebno odvojiti do šest maraka.
Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić za “Glas” kaže da je afrička kuga svinja učinila svoje pa je Semberija, kao najveći proizvođač svinja, skoro potpuno ostala bez njih.
"Poznato je da je eutanazirano 50.000 svinja i samim tim je smanjena dalja proizvodnja. Sve je stalo. Domaća ponuda je mala, ali ljudi već zovu, pitaju, traže tovljenike od 120 do 150 kilograma, a ima i onih koji traže i od 200 kilograma", rekao je Maljčić.
Situacija ni u EU, kako kaže, nije kao nekada, jer je i tamo ponuda tanka.
"Cijene tovnih svinja su u malom porastu i za kilogram žive vage je potrebno odvojiti od pet do 5,50 KM, a prasića od 5,50 KM do šest maraka", rekao je Maljčić.
Kako kaže, imaju nagovještaje da će u narednom periodu u EU doći do rasta cijena prasadi.
"Globalna je procjena da će se kilogram u novembru kretati oko osam KM", kazao je Maljčić.
Boško Petrović iz Gornje Čađavice nadomak Bijeljine, koji se bavi uzgojem i prodajom prasića, kazao je za “Glas” da zbog afričke kuge uopšte više nemaju svinja u ponudi.
"Proizvođači kod kojih je ostalo nešto svinja ne smiju, kako kažu, ni da obećavaju ljudima da li će ih biti za praznike. Sve drže na rezervi, jer je situacija neizvjesna", rekao je Petrović.
Prema podacima Zavoda za statistiku RS tokom septembra 2023. godine u poređenju sa istim mjesecom 2022. godine u klanicama je povećan broj zaklanih svinja za 18,3 odsto.
Statističari su izračunali da je od januara do kraja septembra zaklano 56.976 grla, a 6.244 u istom periodu lani.
Analiza mesa
Veterinar u Veterinarskoj stanici “Vet centar” iz Banjaluke Boran Gajić kaže da je tokom sezone krmokolja obavezna analiza mesa na trihinelu.
"Isključivo je potrebno da se radi metoda vještačke digestije. To je proces koji traje dva sata i apelujemo na ljude da paze gdje nose meso i kojom se metodom radi, jer je ovo jedina dozvoljena metoda u Srpskoj", rekao je Gajić.
Objasnio je da je metoda kompresije, koja traje 15 minuta, zakonom zabranjena, jer su tu mnogo veće mogućnosti da dođe do promašaja, ali nažalost mnogi to i sada rade. Cijena analize mesa nije mijenjana ni ove godine i, kako kaže, iznosi deset maraka za domaće svinje i 30 KM za divlje svinje.
(Glas Srpske/MONDO)