Društvo

“Od polja do stola”: Da se na meniju restorana nađu jela i pića domaćih proizvođača (FOTO/VIDEO)

Autor Dragana Božić

Sajam proizvoda i proizvođača Republike Srpske održan je danas u restoranu Ugostiteljske škole, ali ovog puta sa specijalnom porukom i ciljem.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

Najnoviji projekat udruženja Horeca RS, pod nazivom “Od polja do snova” trebao bi omogućiti lokalnim, prvenstveno malim proizvođačima domaćih proizvoda da dođu do krajnjih potrošača putem lokalnih ugostiteljskih objekata.

Učenici Ugostiteljske i Poljoprivredne škole iz Banjaluke predstavili su jela napravljena od namirnica koje su predstavili izlagači, a kako bi se ugostiteljima pokazale mogućnosti da turistima, koji prilikom posjete najviše novca troše na gastronomske delicije, ponude kvalitetne domaće proizvode.

Predrag Tošić, kuvar i profesor Ugostiteljske škole rekao je da danas na ovom sajmu izlaže 20 malih proizvođača, te da će učenici ove škole pripremiti nekoliko jela koja bi mogla biti u ponudi restorana.

“Horeca je došla na ideju da mali proizvođači predstave svoje proizvode svima nama ugosteljima i da probamo naći način kako da se ti proizvodi plasiraju u restorane, a uz koje bi i mi kuvari imali priliku pokazati svoje kulinarsko umijeće. Istraživanja pokazuju da turisti najviše novca troše upravo na hranu I da žele uživati u autentičnim lokalnim delicijama”, rekao je Tošić.

Predsjednik Udruženja Horeca RS Goran Kurtinović kaže da je ideja nastala tako što su vidjeli da mali proizvođači imaju brojna izlaganja koja se završe samo na tome.

“Naš koncept je da njihove proizvode nudimo krajnjim potrošačima kroz ugostiteljske objekte što bi nam svima značilo, jer turistička ponuda bez domaćih proizvoda nije kompletna i nije ono što turista treba da doživi. Većina turista na Balkan dolazi upravo zbog domaćih proizvoda i žele ekstra kvalitet, a što je svima nama na korist”, rekao je Kurtinović.

Dodao je da ovaj sajam treba da proširi i otkloni nedostatke kako bi ugostitelji stigli do malih proizvođača i obrnuto.

”Problem su ograničavajući ugovori ugostitelja sa velikim proizvođačima sa kojima moraju biti oprezni, jer nose određene zabrane. Nedostatak je i kapacitet malih proizvođača, ali ovaj projekat bi mogao biti put da oni postanu veći ili veliki proizvođači”, poručio je Kurtinović.

Ovim sajmom zadovoljni su i domaći proizvođači koji su prepoznali značaj ponude svojih proizvoda kroz restorane.

Radomir Vukelić, jedan od osnivača i direktor poljoprivredne zadruge "Klekovača" iz Drinića predstavio je svoje proizvode od različitih vrsta žitarica.

“Mi smo uspjeli da sakupimo i sačuvamo stare vrste žitarica i od njih napravimo integralna brašna prihvatljiva tržištu. Svi mi zaslužujemo šansu na tržištu, a uključivanje naših proizvoda u ugostiteljstvo mnogo bi značilo”, rekao je Vukelić.

Istog mišljenja je i Siniša Pepić iz “Šarene ljelje” koji je zahvalan što su dobili priliku da pokažu šta je to od njihovih proizvoda što može da se uključi u gastronomsku ponudu restorana.

“Tu smo i da kažemo da priča poljoprivrednika ne prestaje na njivi, voćnjaku ili povrtnjaku već se nastavlja kroz dalju preradu i plasman tih proizvoda koji u konačnici dobijaju svoje mjesto u prodavnici ili kod krajnih konzumenata kroz Horeca kanale”, rekao je Pepić.

(Mondo)