• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Raste broj malih proizvođača": Otvoren Sajam domaćih proizvoda u Banjaluci (FOTO)

Autor Dragana Božić

U Banjaluci otvoren Sajam domaćih proizvoda sa poljoprivrednih gazdinstava "Plodovi sela malih proizvođača".

 U Banjaluci otvoren sajam domaćih proizvoda Izvor: Srna/Danijela Danojlić

Nastavljen je trend rasta broja malih proizvođača u Republici Srpskoj i u narednom periodu bilježiće se veće prisustvo ove proizvodnje na tržištu, rekao je menadžer projekta "Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima" Dragan Vučković.

Vučković je, nakon otvaranja trećeg Sajma domaćih proizvoda sa poljoprivrednih gazdinstava "Plodovi sela malih proizvođača" u Banjaluci, izjavio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nastaviti da pruža podršku manifestacijama ovoga tipa, kao i domaćim proizvođačima.

"Nastavićemo raditi sa proizvođačima. Vidimo lepezu proizvoda koje su oni razvili u svojim domaćinstvima i poboljšali su pakovanja, promociju i dizajn", rekao je Vučković novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, bitan je kontakt koji se ostvaruje sa kupcima na raznim manifestacijama, što proizvođaču omogućava promociju proizvoda i sticanje stalnih kupaca.

Aleksandar Kuzmanović, vlasnik gazdinstva iz Aleksandrovca kod Laktaša, čija je pašteta od suncokreta dobila priznanje za kvalitet proizvoda, rekao je da im ovo nije prva nagrada za kvalitet, kao i da su kupci uvijek zadovoljni.

"Pristup tržištu imamo. Sajmovi su nam prilika za promociju, jer ostvarimo veliki promet zbog posjećenosti, ali i male prodavnice. Nažalost, veliki lanci i trgovci nemaju sluha za ovakve proizvode", naglasio je Kuzmanović.

Menadžer poljoprivrednog klastera "Stara Hercegovina" Danijela Salatić rekla je da ovaj klaster okuplja oko 25 članica, među kojima su se neki predstavili na današnjem sajmu.

Salatićeva je poručila da su sajmovi dobar vid reklame domaćih proizvoda.

"Danas predstavljamo paletu proizvoda koja se odnosi na prirodnu kozmetiku, čuvena hercegovačka vina, zatim imamo i nevesinjske sokove i prerađevine, džemove i razne salate", navela je Salatićeva.

Ona smatra da je građanima potrebno pokazati koliko je značajno da se kupuju domaći proizvodi, proizvedeni na prirodnoj bazi i bez dodataka.

Organizatori sajma su poljoprivredni klasteri "Krajina", "GLS", "Una-Sana", "SRP", "SMB", "Poljoklast" i "Stara Hercegovina", u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Sajam će biti održan u naredna dva dana, kao i 19. i 20. novembra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE