Društvo

Potresna svjedočenja iz Gradine: Ustaše nabole dijete na bajonet i bacile ga psima

Autor Vesna Kerkez

Predsjednica Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata iz Banjaluke Dobrila Kukolj rekla je da je Donja Gradina najveći grad mrtvih u kome su majke, očevi, porodice umirali od ruku povampirenih ustaških zločinaca.

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

"Dobro pamtim slike tjeranja naroda u sabirne logore Nezavisne Države Hrvatske", rekla je Kukoljeva koja i danas, u svojoj 95. godini svjedoči o stradanjima u logoru Jasenovca.

Kukoljeva je u obraćanju na obilježavanju Dana sjećanja podsjetila da se nedavno navršilo 79 godina od proboja jasenovačkih logoraša.

Ona je podsjetila da i danas nosi bol u duši koji je osjetila kada je njen brat odvojen od majke.

Napomenula je da je njen 14-godišnji brat završio u logoru na Sajmištu zajedno sa stricem u najvećim mukama.

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Kukoljeva kaže da je sa majkom i drugim članovima porodice prevezena u Jasenovac gdje su odvajali djecu od majki, pa je ispričala i kako su jedno dijete koje je bilo u majčinom narčju ustaše nabole na bajonet i bacile bijesnim psima.

Ona je navela da su njenu majku prislili da ide na prinudni rad u njihovo selo, gdje su brali pasulj, šljive. Sa njom je, kaže, išla jedna žena koja se potom vratila sa sakrivenim kukuruzom u njedra, a onda su za to saznale ustaše, došli po nju, donijeli panj na kojem su joj odsjekli glavu i bacili u Savu.

"Ciglana je bila užas pakao za djevojke, djevojčice, koje su izluđivali", podsjetila je Kukoljeva i istakla kako i danas pamti vrisak djece iz logora.

Bolno svjedočanstvo o pretrpljenim patnjama Kukoljeva je danas iznijela pred okupljenima u Spomen-području Donja Gradina gdje se obilježava Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida.

Ona je istakla da treba njegovati kulturu sjećanja kako se tako nešto nikada više ne bi ponovilo.

(Srna)