Društvo

Arheolozi tvrde da potiče iz paleolita: Pećina kod Sokoca krije bogatu riznicu kamenih artefakata (FOTO)

Autor Dušan Volaš

Predstavnici grupe od 13 arheologa u proteklih mjesec istraživali su lokalitet Podlipe kod Sokoca za koji se smatra da potiče iz vremena paleolita.

Izvor: SRNA/Dobrila Abazović

Arheolozi su istraživali navedeni lokalitet u okviru njemačkog projekta "prvi korak", a danas su razgovarali sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom o rezultatima rada i uslovima čuvanja pronađenih artefakata.

Muzejski savjetnik i arheolog u Regionalnom muzeju u Doboju Aleksandar Jašarević je rekao da je ovim projektom obuhvaćen i nastavak istraživanja pećina Podlipe na Kadića Brdu kod Sokoca, gdje istraživanje traje već drugu godinu i biće nastavljeno još dvije godine.

"Lokalitet je značajan jer je paleolit globalna tema koja nije vazana za regionalno ili usko lokalno, već se bavi pitanjem porijekla modernog čovjeka, distribucije artefakata i tehnologija u Evropi", naveo je Jašarević.

On je dodao da se i lokalitet Podlipe uklopio u šemu "paleolita centralnog Balkana" i Jugoistočne Evrope, iako je mlađi, te naveo da će iduće godine biti nastavljen obilazak i drugih pećina i lokaliteta na području opštine Sokolac, gdje, kako kaže, ima šta da se radi i u narednih par stotina godina.

Izvor: SRNA/Dobrila Abazović

Naučni saradnik Sofija Dragosavac sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, navela je da su prilikom istraživanja pećine Podlipe nađeni tragovi života čovjeka koji je živio u periodu kasnog gornjeg paleolita, koji je poznat i po drugim lokalitetima, među kojima je i Badanj u BiH.

"Pećina Podlipe se izdvaja po gravuri na stijeni i po tome što prema do sada ispitanim slojevima za sada znamo da je starost lokaliteta između 12.000 i 15.000 godina", istakla je Dragosavac.

Ona kaže da je riječ o veoma bogatom paleološkom nalazištu na kome je do sada pronađeno hiljade artefakata od okresanog kamena i gdje istraživači mogu da prate taj proces proizvodnje alatki od oblutaka do finalnih proizvoda.

Geoarheolog Aristeidis Varis sa Univerziteta u Tibingenu je naglasio da je cilj ovog istraživanja da se okupe regionalni, lokalni i evropski stručnjaci kako bi se dobila studija Podlipe, koja bi bila baza iz koje se mogu širiti i vršiti dalja istraživanja na Balkanu.

Izvor: SRNA/Dobrila Abazović

On je istakao da je grupa stručnjaka na ovom lokalitetu uzela puno uzoraka koji će biti analizirani da bi se dobio uvid u rekonstrukciju života koji je bio u Podlipama u posljednjem završetku ledenog doba, da se pokuša razumjeti klima tog perioda, ljudi koji su naselili taj prostor, kakve su alatke koristili i da se na osnovu svega rekonstruiše prošlost ovoga kraja koja je bila znatno drugačija nego danas.

Načelnik Bjelica je naglasio da se arheološka istraživanja kulturno-istorijskog nasljeđa na području ove opštine traju već 11 godina na čelu sa arheologom Aleksandrom Jašarevićem iz Regionalnog muzeja u Doboju, te da su prva počela 2013. na lokalitetu Crkvine na Glasinačkom polju, gdje su pronađeni temelji crkve.

Bjelica je naglasio da je iz više arheoloških istraživanja na području opštine Sokolac i ranijeg i novijeg perioda pronađeno mnogo artefakata koji su na čuvanju, ali da lokalna uprava treba da stvori uslove da sve ovo kulturno istorijsko nasljeđe bude pohranjeno na Sokocu.

(Mondo/Srna)