Banjaluka

Prihod namijenjen za opremanje dnevnog centra: Održan humanitarni bazar i koncert za djecu sa Kosova i Metohije (FOTO)

Autor Dušan Volaš

U porti Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci večeras su održani koncert i vidovdanski humanitarni bazar sa kojeg je prihod namijenjen za opremanje Dnevnog centra "Podrži me – 9. januar" iz Kosovske Mitrovice.

Izvor: Grad Banja Luka

Manifestacije su održane u okviru projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" koji dvanaestu godinu zaredom organizuje Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske.

Na humanitarnom bazaru bili su izloženi radovi djece i mladih sa poteškoćama u razvoju, štićenika Dnevnog centra "Podrži me – 9. januar", a prihod od prodaje namijenjen je tom centru.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov rekao je novinarima da je ova akcija samo kap u moru za najugroženiji dio srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji, te da postoji velika želja da Dnevni centar bude opremljen i da se zna da je to uradila cijela Republika Srpska.

Izvor: RTRS

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je ovo akcija koja povezuje srpski narod, poručivši da bi trebala biti dužnost da svaki grad i opština u Srpskoj, koji to mogu, izdvoje određena sredstva kako bi u potpunosti bio opremljen Dnevni centar.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković naveo je da se mora imati osjećaj za ovakve stvari, dodajući da uvijek treba podržati djecu sa Kosova i Metohije i prezentovati građanima Banjaluke sa kakvim se problemima oni suočavaju.

U okviru kulturno-umjetničkog programa nastupile su i mlade pjevačke grupe – Beli anđeo iz Banjaluke, Kamenički biseri iz Kosovske Kamenice, Osnovna škola "Branko Ćopić" iz Banje Luke, te Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

 Vaspitač u Dnevnom centru "Podrži me – 9.januar" Bojana Manojlović, koja je prvi put u Banjaluci, rekla je da se u ovom centru radi na socijalizaciji djece sa poteškoćama u razvoju i da večerašnji bazar za njih znači mnogo.

 "Naišli smo na veliku dobrodošlicu i srdačan prijem pun ljubavi i veliko hvala na tome", istakla je Manojlovićeva.

U Banjaluci tenutno boravi oko 55 štićenika Dnevnog centra "Podrži me – 9. januar" koji su smješteni u Centar "Zaštiti me", kao i pedesetak mališana sa Kosmeta koji su smješteni u banjalučke porodice u okviru projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske".

Oko 700 srpske djece, sa vaspitačima i prosvjetnim radnicima sa Kosova i Metohije borave u okviru ovog projekta u više gradova i opština u Srpskoj do 29. juna.