Društvo

Ministar Minić najavio zakonski odstrel pasa lutalica izvan gradova (VIDEO)

Autor Željko Svitlica

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Savo Minić predložio je da psi lutalice izvan gradova budu "neškodljivo uklonjeni", odnosno odstrijeljeni. Najavio je da će se stavka o tome naći u Zakonu o lovstvu.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Minić je sjednici Narodne skupštine RS, govoreći tokom rasprave o izmjenama Zakona o veterinarstvu RS, rekao da se zalaže za "neškodljivo uklanjanje" lutalica koje bi sproveli lovci.

"Kada su u pitanju psi lutalice, vi koji ste malo stariji sjećate se dobrih vremena kada mi lovci poranimo i izvršimo neškodljivo uklanjanje pasa lutalica", izjavio je Minić obraćajući se narodnim poslanicima protekle nedjelje.

Minić je podsjetio da je bjesnilo opasna bolest i da je užasno kada "džukele" prepadnu ili ujedu trudnu ženu, ili dijete, te je zbog toga on pobornik "neškodljivog uklanjanja" pasa.

"Mi smo u Zakonu o lovstvu to predvidjeli. Sve što je 200 metara od kuća, kada je u pitanju lovište, mi to neškodljivo uklanjamo. Sve što je gradovima - mora se naći drugo rješenje", pojasnio je Minić koji je takođe na čelu Lovačkog saveza RS.

Iz banjalučkog udruženja "WagWag" koje se brine o napuštenim životinjama izjavu ministra prokomentarisali su riječima da  "živimo u državi u kojoj ministar Savo Minić humanost naziva pomodarstvom dok poziva na krivično djelo ubijanja pasa lutalica vatrenim oružjem i pritom se ismijava ljudima koji žele da zaštite napuštene životinje!".

Podsjetili su na Krivični zakonik Republike Srpske prema kojem je podstrekavanje na krivično djelo takođe kažnjivo.

(MONDO)