• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Minić o posljedicama nevremena u RS: Vlada će DJELIMIČNO IZMIRITI ŠTETU od elementarne nepogode

Autor Nikolina Damjanić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je danas da će Vlada RS djelimično izmiriti štetu od elementarne nepogode registrovanim gazdinstvima, a da nema mogućnosti podške neregistrovanim, nekomercijalnim gazdistvima.

 Savo Minić Izvor: Mondo - Slaven Petković

Minić je precizirao da će Vlada po nalogu predsjednika Republike Milorada Dodika sačiniti plan o tome kako će se procijeniti i nadoknaditi šteta od nevremena koje je nedavno zahvatilo poljoprivredne usjeve u Srpskoj.

"Vlada će jednim dijelom učestvovati u naknadi štete, ali ona nikada neće moći biti u cijelosti isplaćena bez polise osiguranja u poljoprivredi, odnosno uređenog sistema da se osigura usjev, imanje, porodična kuća i poljoprivredna mašina", rekao je Minić nakon posjete opštinama Modriča i Vukosavlje u kojima je nedavno nevrijeme načinilo štetu na poljoprivrednim usjevima.

Minić je ukazao da je bez polise osiguranja nemoguće ovo servisirati, jer, kako je rekao, nevrijeme više nije pojava, već svakodnevica.

"Ulaganje poljoprivrednih proizvođača u polisu osiguranja nije trošak i sigurno se isplati, jer Vlada Republike Srpske sa 70 odsto učestvuje u polisi osiguranja što pokazuje da su ove polise izuzetno isplative i to je budućnost", pojasnio je Minić.

On je najavio da će resorno ministarstvo pokrenuti kampanju promovisanja osiguranja pogotovo u poljoprivredi i poljoprivrednih gazdinstava.

Minić je rekao da se u ovom trenutku ne može govoriti o obimu štete u Modriči i Vukosavlju, jer su ove lokalne zajednice formirale timove koji vrše popis štete i pozvali stanovnike da prijave štetu.

On je naveo da je na području ovih lokalnih zajednica u posljednjem nevremenu pričinjena znatna šteta, na usjevima sa pšenicom oko 50 odsto.

"Kod kukuruza koji je bio u ranoj fazi je velika šteta. Negdje gdje imamo dobar kukuruz očekujemo da će biti regenerisan", rekao je Minić.

Minić je dodao da postoji znatna šteta i na stablima voća.

On je naveo da je do sada uspješno branjeno ovo područje kada je riječ o protivgradnoj preventivi.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE