Društvo

Grad Banjaluka uvodi komisiju koja će ocjenjivati da li su privatni vrtići podobni za subvencije

Autor Željko Svitlica

Predškolskim ustanovama u Banjaluci iz Gradske uprave dostavljeno je obavještenje da će o novim zahtjevima roditelja za subvencije odlučivati komisija koju će imenovati gradski organi.

Izvor: Shutterstock

U nadležnom Odjeljenju za društvene djelatnosti razlog za osnivanje komisije nalaze u tome što su pojedini vrtići povećale cijene za boravak djece.

"Svjedoci smo da pojedini vlasnici privatnih predškolskih ustanova neopravdano podižu cijene mjesečnog boravka djece, u smislu da se usluge koje pružaju djeci nisu kvalitativno i kvantitativno poboljšale, o čemu dobijamo informacije od roditelja. Takođe, neopravdanim se smatra svako povećanje cijene boravka koje nije srazmjerno povećanju ulaznih cijena. Ono što uočavamo je da su pojedine predškolske ustanove povećale cijene boravka djece, čim je Grad najavio povećanje iznosa subvencije, čime ovo povećanje neće doći do onih kojima je i namjenjeno, odnosno do roditelja", navodi se u dopisu koji je dostavljen privatnim predškolskim ustanovama.

Grad je, pozivajući se na izmijenjeni „Pravilnik o sufinansiranju troškova usluge boravka djece u privatnoj predškolskoj ustanovi na teritoriji grada Banja Luka“, u narednom periodu formirati komisiju čiji će zadatak biti da utvrdi da li su ulazne cijene usluga koje privatne predškolske ustanove pružaju djeci, kao i kvalitet iste, u srazmjeri sa povećanjem cijene usluge boravka djece, "odnosno da li je povećanje mjesečnog iznosa koji roditelji plaćaju opravdano".

"Svi novi zahtjevi za subvenciju za predškolske ustanove koje su podigle cijenu koštanja mjesečne usluge boravka i smještaja djece će do daljnjeg biti proslijeđeni Komisiji na razmatranje. Svako novo povećanje cijene boravka smatraće se neopravdanim dok Komisija ne utvrdi suprotno. Novi Zahtjevi roditelja za subvenciju, čija su djeca upisana u privatnu predškolsku ustanovu „Zvjezdica“, su već proslijeđeni Komisiji na razmatranje", stoji u dopisu.

U privatnoj predškolskoj ustanovi "Zvjezdica" s kojom gradsko rukovodstvo vodi pravi mali "rat" nakon što su u tom vrtiću poskupjele usluge za 100 KM rekli su da Grad ovim potezom pravi apsolutno nelojalnu konkurenciju predškolskih ustanova i diskriminiše roditelje.

"Odlučni smo da nećemo dozvoliti da se koplja lome preko leđa nedužnih korisnika, pa će roditeljima, kojima Gradska uprava odbija da isplati subvencije u naredna dva mjeseca, predškolska ustanova Zvjezdica umanjiti mjesečnu cijenu boravka djeteta u iznosu subvencije po istom principu kako to radi i Gradska uprava. Svakako je da će objektivnost i nepristrasnost komisije osnovane od strana grada biti upitna uzevši u obzir namjeru da se otvoreno nanese šteta našoj predškolskoj ustanovi", kažu u "Zvjezdici" i pitaju ko su članovi komisije i na osnovu čega će ih ovlastiti i prema kojim kriterijumima će se mjeriti da li je neko jeftin ili skup.

(MONDO)