• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besplatne karte i subvencije, ali uz slikanje sa Stanivukovićem: "Mnogi idu na dodjelu jer su isprepadani"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Dio roditelja čija djeca pohađaju privatne vrtiće u Banjaluci danas će u Parku "Mladen Stojanović" dobiti rješenja o povećanju subvencija za boravak djece u vrtićima na javnoj dodjeli "vaučera" koju je osmislio kabinet gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

 Dodjela građevinskih dozvola Izvor: Grad Banjaluka

U pitanju je javni događaj kojem nije neophodno prisustvovati da bi bilo koji roditelj ostvario zagarantovano pravo. Međutim, Gradska uprava je proteklih dana pozivala roditelje da se fizički pojave na uručenju subvencija na događaju koji će tim povodom biti organizovan.

Neki su poziv prihvatili, neki su odbili, a mnogi su zbunjeni.

"Ljudi su toliko beznadežni, isprepadani i u toliko lošoj situaciji, da su mnogi ubijeđeni da moraju da odu na podjelu vaučera kako bi mogli da ostvare svoja prava. Naravno, to nije tačno. Samo rješenje o subvencionisanju boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama ima zakonsku težinu. Vaučeri kao takvi i sama podjela vaučera, za cilj ima jedino promociju i samopromociju vladajućih, ništa drugo", rekao nam je Đorđe Konjević jedan od roditelja koji je u prethodnom periodu bio najagilniji u zahtjevima da se subvencije povećaju.

Konjević kaže da Gradska uprava uredno poziva na podjelu vaučera, ali da na pitanja o konkretnom značenju vaučera, roditelji dobijaju nepotpuna ili nikakva objašnjenja, ili im se službeno lice u nedostatku konkretnog odgovora uz izvinjenje srdačno zahvali na izdvojenom vremenu.

Povećane subvencije za privatne vrtiće trebalo bi da budu isplaćene do 5. avgusta. Ranije je donesena odluka da subvencija za boravak u privatnim predškolskim ustanovama iznosi 100 KM za prvo dijete, odnosno 200 KM za drugo i svako naredno. Prvo je bilo rečeno, nakon više odgađanja i pregovora sa udruženjem roditelja, da će ove subvencije biti isplaćene počevši od 1. jula, ali su isplate opet odgođene za mjesec dana.

Konjević smatra da se administracija Gradske uprave se "zabrojala" i da isplatili sedam subvencija, a planirano je bilo šest "pa sada ne znaju da li je ta sedma bila za jul mjesec, ili dug iz 2023. godine".

"Ako je dug, onda je to krivično djelo. Bez rebalansa za 2024. (koji nije usvojen i nema izgleda da će biti) isplata dugovanja za 2023. nije moguća. Opet, ako je isplata za jul 2024. onda su slagali jer najava da će subvencija za jul 2024. biti 100/300 KM. Takođe, mnogim roditeljima su isplaćene polovične 30-35 KM umjesto 60 KM. Imamo nekoliko banaka koje uopšte nisu mogle provesti uplate", rekao nam je Konjević.

Javno uručenje vaučera česta praksa 

Dodjela "vaučera" za subvencije samo je nastavak uobičajene prakse kabioneta gradonačelnika Banjaluke da za upražnjavanje svih prava i olakšica za građane koje je Grad uveo, građani moraju da dođu na javni događaj na kojem se po pravilu pojavi i gradonačelnik.

Ovo se posebno odnosi na dodjelu besplatnih karata za prevoz u Banjaluci koje nisu, na primjer, dostavljene penzionerima na kućnu adresu, već su pripadnici najstarije populacije išli na javne dodjele koje se organizuju već mjesecima. 

U Gradskoj upravi za Mondo su otkrili koliko je do sada kartica podijeljeno, ali takođe tvrde da za besplatnu kartu penzioneri ne moraju ići na javni događaj.

"Do sada, podijljeno je više od 22 hiljade doživotnih kartica za besplatan javni prevoz penzionerima i građanima koji su stariji od 65 godina, dok je podneseno blizu 30 hiljada zahtjeva. Svi građani, koji su predali zahtjev za besplatnu karticu za javni prevoz, istu mogu da preuzmu u prostorijama Odsjeka za javni prevoz, tačnije u zgradi bivšeg Vojnog odsjeka, u Gradskoj upravi, kao i tokom organizovanih podjela", piše u odgovoru koji nam je dostavljen iz Gradske uprave.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Banjalučanin

Ova hajka koju vodite protiv Stani Vukovića je zaista žalosna jer je uradio višestruko vise za nas roditelje od bilo kog drugog Gradinačelnika i vlasti. Od prethodnika nismo imali niti jednu marku za sve ove godine, kupovali smo knjige i niko se nije žalio. A sad čovjeka hoćete razapet za šta. Nisam član ničega, niti sam sam na državnim jaslama samo sam realan.

Neznam se piše odvojito

Svaka čast Draško, iznevjerio si nas više od svih prethodnika...

Banjalučanin

@Neznam se piše odvojito A kako to molim te? Zato što imamo subvenciju, a prije nismo imali ni marke, ili zato sto sad ne plaćamo knjige ili zato što penzioneri ne plaćaju mjesečne karte za prevoz ili zato što imamo više biciklističkih traka nego prije?

Peki

Prodjoh kroz park. Ono je zaista zalosno. Mnostvo roditelja. Umorni i gorki izrazi lica. Vidi se da su tu dosli iz prinude a ne kao sto je nas gradonacelnik na istoj ceremoniji izjavio: “Vas niko nije natjerao na ovo, Banja Luka je slobodan grad.” Veoma plitka manipulacija, pustanjem poluinformacij u javnost, kako bi se natjeralo roditelje da prisustvuju jos jednom predizbornom skupu, a mogli su da budu negdje drugdje. Bas jadno.

MONDO REPORTAŽE