Društvo

Ko će biti organizator: Kočićev zbor "posvađao" Vladu Srpske i Banjaluku

Autor Dragana Božić

Vlada oduzela Gradu Banjaluka pravo organizacije, Grad ipak nastavlja aktivnosti

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Manifestacija Kočićev zbor, posvećena srpskom književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću, trebala bi se održati od 23. do 25. avgusta.

Međutim, prava zbrka nastala je oko toga ko će ove godine biti organizator.

Naime, ovu manifestaciju do sada je organizovao Grad Banjaluka, ali je Vlada Republike Srpske na posljednjoj sjednici stavila van snage Zaključak iz 2017. godine, a kojim je Grad Banja Luka bio imenovan kao nosilac organizacije ove manifestacije, potvrđeno je za Mondo.

Kako su za naš portal rekli u Ministarstvu prosvjete i kulture, Kočićev zbor je prepoznat kao manifestacija koja ima kulturni značaj za cijelu Republiku Srpsku te je u skladu sa navedenim Vlada Republike Srpske donijela odluku da ove godine oni budu organizatori ovog zbora.

“S ciljem da se manifestaciji pruži dodatna podrška republičkih institucija i da se ista prepozna kao republička kulturna manifestacija u skladu sa novom odlukom Vlade Republike Srpske Ministarstvo prosvjete i kulture će biti nosilac svih aktivnosti u vezi sa organizacijom i realizacijom 59. Kočićevog zbora”, rečeno je iz ovog ministarstva.

Izvor: Ministarstvo prosvjete i kulture RS

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je danas da je Vlada Srpske donijela zaključak da organizacija i sprovođenje "Kočićevog zbora" budu realizovani sa nivoa Republike, o čemu je obaviješten i grad Banjaluka, naglašavajući da ovaj događaj zaslužuje potpunu usaglašenost oko svih važnih pitanja.

Ona je pojasnila da je, ovim zaključkom, zadatak za organizaciju i realizaciju manifestacije prebačen na Vladu Srpske i resorno ministarstvo.

"Mi smo taj zadatak shvatili ozbiljno i već sutra će ići informacija prema Vladi i biće usvojen i prijedlog Organizacionog odbora", izjavila je Stojičićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, članovi Organizacionog odbora su predstavnici kulture, turizma, Ministarstva prosvjete i kulture, te ustanova kulture i Grada Banjaluka.

Govoreći o lokaciji održavanja 59. "Kočićevog zbora", Stojičićeva je istakla da nije upoznata o odnosima mjesne zajednice Stričići i Gradske uprave, te ocijenila da je potrebno zajedno prevazići nesporazum, ali smatra da se lokacija ne bi trebala mijenjati.

Međutim, Grad Banjaluka ne odustaje od realizacije svojih aktivnosti povodom ovog zbora. Danas su objavili i program obilježavanja.

Kažu da su informaciju da je Vlada Republike Srpske stavila van snage Zaključak, kojim se Gradu Banjoj Luci daje saglasnost da organizuje Kočićev zbor, saznali sa društvenih mreža.

“Organizacioni odbor, u čijem sastavu su i predstavnici Vlade Republike Srpske, sve odluke u vezi sa organizacijom 59. Kočićevog zbora je usvajao jednoglasno, organizacija je uveliko u toku i sve planirane aktivnosti biće realizovane”, rekla je Mirna Savić-Banjac, savjetnica gradonačelnika Banjaluke.

Kako je navela, Skupština Grada usvojila je budžet za ovu manifestaciju, a njeno održavanje usvojeno je i kroz Kalendar kulturnih manifestacija.

Izvor: Grad Banja Luka

“Potpisani su ugovori, provedeni su javni pozivi, javne nabavke i sve neophodne procedure, zbog čega Grad nema zakonsko pravo da odustane od realizacije planiranog programa”, pojasnila je Savić-Banjac.

Kako je kazala, Gradu do sinoć nije upućeno ni zvanično obavještenje niti obrazloženje ovakve odluke.

“Da je Vlada Republike Srpske stavila van snage Zaključak, kojim se Gradu Banjoj Luci daje saglasnost da organizuje Kočićev zbor, saznali smo sa društvenih mreža, dok Gradu do sinoć nije upućeno zvanično obavještenje niti obrazloženje ovakve odluke. Ovakva odluka je presedan i očigledno je da su interesi pojedinaca stavljeni iznad institucija i opšteg interesa”, istakla je ona.

Podsjetila je da je Savjet MZ Stričići još prošle godine uputio dopis da se zbor izmjesti na drugu lokaciju, uz obrazloženje da je bespotrebno izdvajati novac za zakup tuđe zemlje, s obzirom na to da na Manjači ima dovoljno gradske zemlje.

“Poslušali smo savjet Mjesne zajednice i donijeli odluku da se zbor premjesti na gradsku zemlju, međutim sada upravo ti isti ljudi koji su pomenuti dopis potpisali, lobiraju da se organizacija vrati na staru lokaciju”, kazala je Savić-Banjac.

Ona je naglasila da nema validnog razloga za ovakvu odluku Vlade, jer je Grad Banja Luka veoma posvećeno radio na organizaciji ove značajne manifestacije.

Međutim, predsjednik MZ Stričići Rade Božić na svom Instagram profilu objavio je odluku Vlade RS poručivši da Kočićev zbor ostaje na istom mjestu.

Podsjećamo, sredinom jula gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da Grad Banjaluka planira da proslavu "Kočićevog zbora" organizuje na gradskom zemljištu u Stričićima kako bi se prestalo sa praksom da se plaća kirija privatnim iznajmljivačima jer su, kako je naveo, pojedinci ucjenjivali organizatore. Za navedeno zemljište javila se žena koja je tvrdila da je parcela njena, a nije poznato kako je taj slučaj riješen.

BONUS VIDEO:

(Mondo)