Društvo

Rimski put, pješčane dine i pećine: Unesko na listu dodao 24 lokaliteta svjetske baštine, jedan je iz BiH

Autor Dragana Božić

Sada postoji 1.223 mjesta svjetske baštine širom svijeta jer je prošlog mjeseca, Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) imenovala nova kulturna i prirodna dobra upisana na njenu listu mjesta svjetske baštine.

Izvor: ValerioMei/Shutterstock

Lokaliteti na listi smatraju se izuzetnim univerzalnim vrijednostima i imaju najviši nivo zaštite nasljeđa u svijetu, a sada ih je ukupno 1.223 mjesta koja se nalaze širom svijeta.

Dodate lokacije za 2024. godinu uključuju drevni rimski put u Italiji i pješčane dine u Brazilu, ali i još mnogo fascinantnih lokaliteta.

Ovo je samo nekoliko njih od ukupno 24 novih lokaliteta.

Beijing Central Axis - Kina

Ovo je kompleks koji prolazi kroz centar Pekinga koji je prvi put osnovan 1271. godine, a sastoji se od nekadašnjih carskih palata i vrtova, objekata za žrtve, ceremonijalnih i javnih zgrada.

„Lokacija, raspored, urbani obrazac, putevi i dizajn predstavljaju idealnu prijestonicu kao što je propisano u Kaogongjiju, drevnom tekstu poznatom kao Knjiga raznovrsnih zanata", navodi UNESCO.

Târgu Jiu- Rumunija

Spomenik Targu Jiu dizajnirao je 1937-1938 Konstantin Brankuši, revolucionarni pionir modernizma, u čast onima koji su dali svoje živote braneći grad tokom Prvog svjetskog rata.

Targu Jiu, Rumunija
Izvor: Radu Bercan/Shutterstock

„Izvanredna fuzija apstraktne skulpture, pejzažne arhitekture, inženjeringa i urbanističkog planiranja koju je zamislio Konstantin Brankuši ide mnogo dalje od lokalne ratne epizode i nudi originalnu viziju ljudskog stanja", navodi Unesko.

Kulturni pejzaž jezera Kenozero - Ruska Federacija

Kulturni pejzaž jezera Kenozero obuhvata seoska naselja drvenih konstrukcija i „odražava zajedničko upravljanje poljoprivredom i prirodom koje se razvilo kada se ugrosko-finsko šumska kultura spojila sa tradicionalnom slovenskom kulturom polja. "

„Drvene crkve i druge vjerske građevine, originalno ukrašene oslikanim plafonima, ili „nebesima", ključne su društvene, kulturne i vizuelne znamenitosti ovog područja", navodi se na Uneskovoj listi.

„Njihova prostorna organizacija, zajedno sa svetim mjestima i simbolima, naglašavaju duhovnu vezu stanovnika sa ovim okruženjem", naveo je UNESCO.

Granice Rimskog carstva – Dakija, Rumunija

„Imovina se sastoji od 277 sastavnih dijelova i predstavlja najdužu i najsloženiju kopnenu granicu nekadašnje rimske provincije u Evropi", tvrdi Unesko.

„Prolazeći kroz različite pejzaže, definisan je mrežom pojedinačnih lokacija koje uključuju legionarske i pomoćne tvrđave, zemljane bedeme, stražarske kule, privremene logore i sekularne zgrade.

Hegmataneh - Iran

Smješten u sjeverozapadnom Iranu, Hegmataneh pruža važne i rijetke dokaze o civilizaciji u 7. i 6. vijeku prije nove ere, a kasnije je služio kao ljetnja prijestonica Ahemenidskih, Seleukidskih, Partskih i Sasanidskih vladara", obrazložio je svoj izbor Unesko.

Hegmataneh
Izvor: Shutterstock

Mjesta nasljeđa Nelsona Mandele - Južna Afrika

Imovina koja se sastoji od 14 lokacija širom zemlje, predstavlja nasljeđe južnoafričke borbe za ljudska prava, slobodu i pomirenje.

„Ova mjesta odražavaju ključne događaje povezane sa dugom borbom protiv države aparthejda. Ovdje se doživljava Mandelin uticaj u promovisanju razumijevanja i praštanja i sistemi vjerovanja zasnovani na filozofiji nerasizma, panafrikanizma i ubuntua, koncept koji podrazumijeva da čovječanstvo nije samo ugrađeno u pojedinca, navodi Unesko.

Arheološka i paleontološka nalazišta - Etiopija

Smješten u dolini Gornji Avaš u Etiopiji, ovo je „skup praistorijskih lokaliteta koji čuvaju arheološke i paleontološke zapise - uključujući otiske stopala - koji svjedoče o okupaciji ove oblasti od strane grupa hominina od prije dva miliona godina."

Moidams - sistem humki dinastije Ahom - Indija

Smješten u podnožju lanca Patkai u istočnom Asamu, kraljevska nekropola Tai-Ahom sadrži humke koje čine svijetu geografiju.

Tai Ahom
Izvor: Talukdar David/Shutterstock

„Dok se moidami nalaze u drugim oblastima u dolini Brahmaputra, oni koji se nalaze na imanju smatraju se izuzetnim", tvrdi UNESCO.

Manastir Svetog Ilariona/ Tell Umm Amer - Palestina

„Smještene na obalnim dinama u opštini Nuseirat, ruševine manastira Svetog Ilariona/Tel Um Amer predstavljaju jedno od najranijih manastirskih mjesta na Bliskom istoku, koje datira iz 4. vijeka", navodi se na listi UNESCO-a.

„To je bila prva monaška zajednica u Svetoj zemlji, koja je postavila temelje za širenje monaške prakse u regionu", stoji u obrazloženju.

Via Appia - Italija

Proteže se na preko 800 kilometara, pa Via Appia predstavlja najraniji i strateški najvažniji od monumentalnih puteva koje su izgradili stari Rimljani.

Via Appia
Izvor: ValerioMei/Shutterstock

Ovo zaštićeno područje sastavljeno od 22 dijela, predstavlja potpuno razvijenu cjelinu inženjerskih radova, koja ilustruje naprednu tehničku vještinu rimskih inženjera u izgradnji puteva, građevinskih projekata, infrastrukture i melioracionih radova, kao i veliki niz monumentalne strukture uključujući, na primjer, trijumfalne lukove, kupatila, amfiteatre i bazilike, akvadukte, kanale, mostove i javne fontane", navodi UNESCO.

Pećina Vjetrenica - Bosna i Hercegovina

Smješteno u Dinarskom planinskom lancu, ovo prirodno blago BiH se ističe svojom izuzetnom pećinskom biodiverzitetom i endemičnošću.

Izvor: Špilja Vjetrenica - CAVE/Facebook

"Poznata još od antike, dobro očuvana reprezentacija kraške topografije jedna je od najvažnijih svjetskih tačaka biodiverziteta za pećinsku faunu, posebno podzemnu vodenu faunu", navodi UNESCO.

(EUpravo zato/Mondo)

Tagovi