• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa 35 elemenata: Evo šta je uvršteno ove godine

Autor Dragana Božić

Listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske čini 35 elemenata, a formirali su je stručnjaci Muzeja Republike Srpske, predstavnici nevladinih organizacija, lokalnih zajednica, te pojedinci, izjavio je danas muzejski savjetnik etnolog Vladimir Đukanović.

 Srn2021-8-6_859571_11 Izvor: Aleksandra Janković/Srna

"Formiranje liste počelo je 2011. godine kada je imala sedam elemenata - `Zmijanjski vez`, `Krsna slava`, `Branje trave ive na Ozrenu`, `Kovači Mrkonjić Grada`, `Paljenje žežnice`, `Nevesinjska olimpijada` i `Osaćanski jezik`", rekao je Đukanović i podsjetio da je prije 10 godina zmijanjski vez upisan u Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

On je naveo da je 2017. godine lista proširena sa još šest elemenata - "Paljenje lila", "Masla", "Vidovdanska olimpijada", "Gusto kolo", "Gusle i guslarsko pjevanje", "Banjalučki ćevap", a 2018. godine su upisana još dva elementa - "Uzgoj konja rase lipicanac" i "Kosidba na Balkani".

"Lista nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske je 2020. godine proširena sa još četiri elementa - `Oj, djevojko /ojkača/`, `Srpska ćirilica`, `Sarajevsko-romanijski priglavak` i `Teslićki vez`", rekao je Đukanović.

On je istakao da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske 2021. godine dalo saglasnost da na listu budu uvrštena još tri elementa - "Derventski vašar", "Banjalučka kera" i "Sir iz mijeha".

"U maju iste godine lista je proširena sa još tri elementa `Kultura pečenja rakije`, `Klesarski zanat na Ozrenu` i `Vrbaski dajak Čamac`. Početkom 2023. godine na listu je upisana `Ćetenija iz Tarevaca`", rekao je Đukanović.

On je podsjetio da je u junu 2023. godine lista proširena sa još dva elementa "Unska lađa" i "Podgrmečki vez".

"U aprilu ove godine lista je proširena sa još sedam elemenata - `Banjalučko kolo`, `Kalenderovački masni sir`, `Saborovanje`, `Koledarice`, `Korparstvo-pletarstvo u Posavini`, `Graditeljstvo violina iz Doboja` i `Legende o stećcima`", zaključio je Đukanović. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop